BiHDruštvoHercegovinaKulturaVijesti

Buhač, Velagić i Kordić obišli OŠ “Ivan Gundulić” u Vojnu

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskeog kantona Marija Buhač zajedno s Adnanom Velagićem, ministrom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Mariom Kordićem, gradonačelnikom grada Mostara obišla je danas novoizgrađenu zgradu Osnovne škole “Ivan Gundulić” u Vojnu.

Tokom obilaska, Nikolina Stojić, direktorica škole, zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne zajednice, upoznala je predsjednicu, ministra i gradonačelnika o toku izgradnje škole, istakavši kako će škola u potpunosti biti spremna za prijem učenika početkom ove školske godine.

“Zahvaljujem se svima koji su u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti pomogli da danas imamo jedan reprezentativni  školski objekat, izgrađen po najvišim standardima. Uvjerena sam da smo ispunili sve tehničke preduslove, te da nema niti jednog razloga da nova školska godina u ovoj školi ne krene s predmetnom nastavom, kako bi djeca ovog i okolnih naselja konačno mogli svoje osnovno obrazovanje završiti u svomu mjestu”, istakla je direktorica Stojkić.

“Oživjeti manje sredine, stvarati preduslove da mlade porodice, posebno porodice s djecom ostaju u ovakvim mjestima, jedan je od strateški  ciljeva ove Vlade. Svjesni smo kako su cijene nekretnina takve da mladi ljudi teško mogu stambeno pitanje riješiti kupovinom stana u gradovima, stoga ih izgradnjom potrebne infrastrukture možemo motivisati da ostaju u manjim mjestima. Naš je stalni zadatak raditi na revitalizaciji prigradskih naselja, ali i ruralnih područja, te stvarati potrebne uslove za kvalitetan život na tim područjima”, kazala je predsjednica Buhač.

Takođe je dodala, kako je Vlada od samog početka pozdravila i podržala ideju izgradnje ove škole, te dala snažnu podršku gradskim vlastima u realizaciji ovog projekta.

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Adnan Velagić je nakon obilaska novoizgrađene škole izrazio zadovoljstvo viđenim, te istakao kako bi bila šteta da u ovakvom objektu, koji je urađen na vrhunskom nivou, ne bude organizovana devetogodišnja nastava.

“Ministarstvo će pružiti punu podršku školi da do početka rujna završi sve neophodne radnje kako bi nastava krenula u punom kapacitetu. Iskreno se nadam da ćemo 2. septembra učenicima ove škole poželjeti sretan početak nove školske godine u novoizgrađenom školskom objektu”, kazao je ministar Velagić.  

Do sada urađeno na ovom projektu posebno je obradovalo gradonačelnika Grada Mostara, Marija Kordića, koji se prisjetio početka razgovora o realizovanju ideje o izgradnji ove škole. Podsjetio je kako je sama izgradnja započela u jesen 2022. godine i kako je za izgradnju ove škole utrošeno 1.500.000 KM. Zahvalio je Vladi koja je, takođe, učestvovala u troškovima izgradnje istakvši kako na ovaj projekat sigurno mogu biti ponosni i Grad i kanton. Kazao je kako očekuje da direktorica škole i njeni saradnici zajedno s osnivačem i resornim ministarstvom završe i preostale poslove koje je potrebno napraviti kako bi se mogla izdati potrebna odobrenja za početak devetogodišnje nastave u ovoj školi.

“Sjeverni dio našeg grada intenzivno se razvija. Izgradnjom infrastrukturnih objekta, kao što je ova škola, te kontinuiranim ulaganjem u putnu infrastrukturu, ovaj ćemo dio učiniti još poželjnijim mjestom za život. Dijelim radost mojih sugrađana koji žive na ovomu području što će njihova djeca, nakon više od trideset godina čekanja, konačno svoje osnovno obrazovanje završavati u svomu mjestu”, rekao je gradonačelnik Kordić.

Slični članci

Back to top button