BiHBiznisDruštvoHercegovinaJablanicaPrivredaTurizamVijesti

Uskoro sanacija ceste Stari grad – Most Bijela

 Konjicu će uskoro početi radovi na rekonstrukciji regionalne ceste R-435 na dionici Stari grad – most Bijela. Ovu vijest potvrdio je direktor Uprave za puteve Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kemal Šoljić, nakon radnog sastanka održanog u Gradskoj upravi  Konjic.

Vrijednost projekta iznosi 2.208.000 KM, a radove će izvoditi konzorcij firmi predvođen GPI d.o.o. Konjic. Planirano trajanje radova je šest mjeseci, a početak se očekuje oko 10. septembra, nakon završetka turističke sezone.

– Danas smo u radnoj posjeti Gradskoj upravi Konjic i gradonačelniku Osmanu Ćatiću, gdje ih upoznajemo sa radovima koje ćemo raditi u narednom periodu. Potpisan je ugovor sa izvođačem radova, to je konzorcij firmi koje predvodi lider GPI d. o.o. Konjic, a čiji su članovi firma Agi Konjic i GP Ing iz Sarajeva. Vrijednost ugovora je 2.208.000 KM, a vrijeme izvođenja radova je šest mjeseci. Nazor nad izvođenjem radova je firma PPG Sarajevo, a vrijednost potpisanog ugovora je 23.000 KM. Glavni projekat je danas predat izvođaču radova i nadzoru.

Mi ovom prilikom želimo da zamolimo sve građane, vozače, bicikliste, pješake i sve učesnike u saobraćaju na strpljenje i razmijevanje s obzirom na veliku važnost ovog projekta i značaj koji će on imati za sve učesnike u saobraćaju i građane Konjica.

Mi u narednom periodu pripremamo drugu fazu koja će ići od magistralnog puta M- 17 do Starog grada, gdje je projekat gotov i koji, ukoliko uradimo do tada sve što treba, planiramo raditi tokom 2025./2026. godine.

Realizacija projekta koji danas predstavljamo nije mogla biti ranije, jer smo imali žalbu na izabranog izvođača, koju je Ured za žalbe riješio prije par sedmica u našu korist, tako da su se stekli uslovi za potpisivanje ugovora i realizacija ide planiranim tokom. Prema dinamici koju je najavio izvođač, radovi bi mogli početi oko 10. septembra što se poklapa i sa završetkom turističke sezone i gdje će biti smanjen promet i očekujemo da će to sve ići u najboljem redu – kazao je Kemal Šoljić, direktor Uprave za puteve HNK.

– Nedavno smo potpisali ugovor, sada krećemo sa pripremama za izvođenje radova, koje planiramo oko 10. septembra. Tokom izvođenja radova saobraćaj će biti regulisan semaforima kako bi se čekanja i zastoji sveli na najmanju moguću mjeru – kazao je Džemal Novalić, lider konzorcija izvođača radova, koji je pozvao građane na strpljenje prilikom radova koji će se izvoditi u narednim mjesecima.

Gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić, pozdravio je početak radova te naglasio kako će nova cesta značajno unaprijediti povezanost grada i kvalitetu života građana.

Izvođač radova je najavio da će saobraćaj tokom izvođenja radova biti regulisan semaforima kako bi se smanjili eventualni zastoji.

novikonjic.ba / Grad Konjic

Slični članci

Back to top button