BiHBiznisDruštvoHercegovinaIntervjuKonjicPolitikaPoljoprivredaPrivredaVijesti

Premijer FBiH Nermin Nikšić: Fiskalna reforma do kraja godine

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potvrdio je za “Avaz” da će se set zakona koji će osigurati rasterećenje privrede i rast plaća radnika u narednih mjesec naći pred Parlamentom.

Minimalna plaća

Sve je potrajalo duže od planiranog zbog iznimne složenosti procesa fiskalizacije i paralelnog smanjenja doprinosa i povećanja minimalne plaće.

– Nužno je prvo razraditi, detaljno isplanirati i testirati cijeli proces prije puštanja u funkciju, zbog poreznih obveznika, ali i radnika, kako poslovanje ne bi bilo ugroženo eventualnim sistemskim nedostacima, te kako bi se onemogućila svaka eventualna vrsta zloupotreba na štetu radnika – kaže Nikšić.

Podsjeća da Vlada FBiH paralelno radi na tri velike reforme – fiskalnog sistema, porezne politike na primanja i utvrđivanja minimalne plaće kao zakonske norme.

– Svaki kotačić mora funkcionirati besprijekorno kako bi reforma bila provedena efikasno, uspješno i na korist građana i poduzetnika. Kada krenemo s procesom, želimo da svi uključeni što skorije osjete pozitivne efekte, a to je jedino moguće uz detaljnu analizu i otklanjanje svih rizika, te maksimalnu upućenost i spremnost svih institucija – ističe Nikšić.

Ne slaže se s našom opaskom da je evropski put BiH zaustavljen, već tvrdi da je usporen.

Dodaje da je SDP spreman glasati za Plan rasta s elementima koje EU traži i za koje bismo dobili zeleno svjetlo.

– Prečesto su procesi od interesa za građane i državu žrtve predizbornih kampanja, kad se mnogi takmiče da što više procesa zakoče, da se predstave kao navodni zaštitnici “svojih” od onih drugih, a ispaštaju građani. Nadam se da će svi, pa i opozicija, pokazati nužnu dozu odgovornosti i svijesti o općem interesu kako bismo Plan usvojili i oslobodili desetine miliona eura namijenjenih jačanju institucija države i poboljšanju života građana BiH – kaže Nikšić.

Zaključali cijene

Ocjenjujući dosadašnji dio mandata, premijer FBiH kaže da se nada da će se do kraja godine moći pohvaliti fiskalnom reformom i formiranjem odjela Tužilaštva i Suda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

– SDP je dio Vlade na državnom nivou, a za koju je predsjednica Evropske komisije izjavila da je za godinu uradila više nego prethodne za 10 godina. Teško je izdvojiti šta je to važnije od nečeg drugog, ali na pamet mi pada da smo omogućili poduzetnicima da svojim radnicima isplate neoporezivi iznos na plaće u visini od nekih 5.000 KM. S trgovačkim lancima uveli smo praksu zaključavanja cijena ključnih proizvoda i smanjili udar inflacije na stanovništvo – kaže Nikšić.

Zašto su kupljena vozila

Dosta kritika izazvala je odluka Vlade FBiH da kupi nova vozila, a na pitanje je li se to zaista moralo, Nikšić odgovara da ne želi otkrivati šta je, kako i koliko radio prethodni sastav Vlade FBiH, pa u tome tražiti opravdanje.

– Poznato vam je da smo u budžetu za 2023. godinu, koji je pripremila prethodna Vlada FBiH, imali planirana sredstva za nabavku vozila. Usmjerili smo ih za liječenje djece oboljele od cistične fibroze. Tada su rekli kako je to populistički potez. Sad nas napadaju što smo kupili vozila, pa ako bih se osvrtao na sve laži koje su nam stavljali na teret, ovo je barem istina. Ništa nijednog trenutka nije bilo sakriveno i nabavka je obavljena potpuno transparentno, za sve institucije u FBiH objedinjeno, putem javnih procedura. Ne radi se samo o vozilima za Vladu nego i za druge službe i agencije – pojašnjava Nikšić, te dodaje da su vozila nabavljena tamo gdje su bila potrebna.

Slični članci

Back to top button