HercegovinaMagazinTurizamVijestiZanimljivosti

Hercegovinom teče rijeka koja ima čak devet imena

Prekrasna priroda, bogata povijest i kultura, šarmantni gradovi, fascinantni vodopadi… Bez sumnje, Hercegovina je prepuna prirodnih ljepota i s razlogom je posljednjih godina sve češće odredište turista. Dodatnu joj čar daje lokalno stanovništvo koje svoje goste dočekuje širokih ruku i otvorena srca, te uz bogatu domaću trpezu. Međutim, da li ste znali da Hercegovinom teče rijeka koja na svom toku ima čak devet različitih imena? To je prekrasni Trebižat, rijeka na kojoj se nalaze prekrasni i svjetski poznati slapovi Kravica i Koćuša, prenosi portal Putni kofer.

Svaki put kad izroni, drugo ime

Ova zanimljiva ponornica na svom toku mijenja čak devet imena, a zadnje je Trebižat. Izvire pod imenom Tihaljina, u pećini oko koje je uređeno izletište Peć Mlini, a u Strugama kod Čapljine se uliva u Neretvu. Od izvora u Peć-Mlinima do ušća u Strugama njezina dužina iznosi 51,3 kilometra.

No, to je samo nastavak toka jer je ova rijeka ponornica putuje, skriva se pod zemlju, pa opet izvire, a svaki put kad se pojavi na površini, ima drugo ime. Tako da je susrećemo i pod imenima Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Matica, Vrljika, Tihaljina, Mlade i na kraju Trebižat.

Izletište Peć Mlini idealno za izlet

Izvor Tihaljine u Peć Mlinima nalazi se u pećini, ispod crvenkastih krečnjačkih stijena visokih i do 150 metara, nakon čega se rijeka razliva u niz manjih slapova i brzaca. Izletište Peć Mlini nalazi se nedaleko od granice s Hrvatskom, u opštini Grude u Bosni i Hercegovini. Ovo mjesto je idealno za laganu šetnju predivnom prirodom, uživanje u šumu potoka i slapova, pogledu na stare mlinice uz stazu…

Centralno mjesto i cilj šetnje je slikoviti izvor rijeke Tihaljine, smješten u dubokoj pećini, ali svaki je korak ovim prirodnim biserom iskustvo za pamćenje.Na Trebižatu kod Ljubuškog slapovi Kravica

Trebižat je najveća je pritoka Neretve, koja nedaleko od Ljubuškog stvara dva atraktivna čuda prirode: slapove Kravica i Koćušu. Slapovi Kravica, omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište, zasluženo nose epitet spektakularnih. Često se upoređuju s čuvenim slapovima Nijagara, jer njihova ljepota izgleda poput nečega što biste očekivali samo na razglednici. Na tom čarobnom mjestu, rijeka Trebižat nježno pada niz maleno brdo i stvara spektakularne slapove koji se protežu na impresivnih 120 metara u širinu, a najveći među njima dostiže visinu od 28 metara.

Ljeto je zaista idealno vrijeme za otkrivanje ove očaravajuće destinacije jer, zahvaljujući nižem vodostaju, ispod slapa pruža se prilika za osvježavajuće kupanje i uživanje u raznovrsnim vodenim sportovima. Ali, kako bi izbjegli najveće gužve i jednodnevne izletnike, posjetite ovo prekrasno mjesto rano ujutro ili kasnije popodne. Ljeti, od juna do septembra, ulaz na slapove moguć je od 7 ujutro sve do 22 sata navečer. Ulaznice za odrasle koji nisu državljani BiH je 20 KM, a za djecu upola manje.

Izvor ba.ekapija.com

Slični članci

Back to top button