BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

USPJEŠNA BITKA ZA KONJIC Građani savladali opasni požar na Vrtaljici!

Nakon nekoliko dana intenzivnih borbi s vatrenom stihijom, situacija na području Konjica se postepeno stabilizuje.

“Požar na lokalitetu Vrtaljica / Suhi Do u dobroj mjeri je ugašen, na nekim mjestima aktivan, ali pod kontrolom. Požar na Prenju, lokalitet Crno Polje na manjim mjestima aktivan.” – saopćeno je jutros iz Civilne zaštite Konjica za portal novikonjic.ba.

Noć u kojoj je ustao grad Konjic

Podsjećamo, požar koji je buknuo s ogromnom snagom na lokalitetu Vrtaljica u četvrtak uvečer (15. 8. 2024.) predstavljao je ozbiljnu prijetnju za stanovnike Konjica. Zahvaljujući brzoj reakciji i koordiniranom djelovanju svih službi i nesebičnom angažmanu stotinu građana, uspjeli su ugasiti i staviti tu noć požar pod kontrolu. U ovim teškim trenucima, Konjičani su pokazali svoju najbolju stranu: solidarnost, hrabrost i požrtvovanost.

Novi dan donosi nove probleme

U ranim jutarnjim satima – petak, 16. 8. 2024. godine izvjestio je za medije pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Husein Hodžić, da su vatrogasci, šumari, volonteri i građani uspjeli obuzdati širenje požara na Vrtaljici tokom prethodne dramatične noći.

Međutim, zbog specifičnog terena i vremenskih uslova, ukazala se velika opasnost od ponovnog izbijanja požara. Žarišta su tinjala, a suho korijenje borova predstavljalo je dodatnu opasnost – gorjele su žile sa puno smole.

Ne gubeći ni trenutak gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić sa svojim timom iz gradske uprave i ostalim službama Civilne zaštite uradio je hitan presjek situacije nakon čega je upućen zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć helikoptera što bi trebalo značajno ubrzati gašenje požara, jer se situacija usložnjavala i prijetila da se otme kontroli. Drveće je visoko gorjelo, nepristupačan teren za gašenje, velika površina zahvaćena požarom, iscrpljene snage ljudstva…

Tu noć nad gradom se nadvio zlokoban dim i bio je jako uočljiv i izdaleka, ali u tom trenutku nije postojala ozbiljna prijetnja kućama i stanovništvu. I tu noć volonteri iz različitih udruženja i građani složno su izašli na teren te se situacija stavljala koliko-toliko pod kontrolu. Tu su ostali sa vatrogascima duboko u noć.

novikonjic.ba

Dvostruka pomoć iz zraka

U rano jutro, subota – 17. 8. 2024. godine grad se probudio u velikom dimu, a tokom noći pepeo je prekrio vozila i ulice. Radost na licima Konjičana vratio je zvuk helikopterske elise. Borovu šumu iznad Vrtaljice i Zlatara počeli su gasiti helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Velike kosine terena bile su nepristupačne za gašenje požara sa zemlje, a to vrijeme pojavio se i požar u području lokacije Spiljanski most.

Konačno, u poslijepodnevnim satima, a nakon višesedmičnih ekstremno visokih temperatura, stigla je i druga pomoć Konjicu – počela je padati kiša i pomogla u gašenju požara. Jedan od dobrovoljaca koji se odazvao akciji bio je Edi Balić, član GSS-a Prenj i medicinski tehničar Doma zdravlja Konjic. – Evo nam Bog dao kišu. Evo vidite ljudi ovamo. Kad dragi Bog da, džaba. Mašala i gotovo – napisao je Balić uz snimak.

Slični članci

Back to top button