BiHDruštvoKonjicVijesti

Ispomoć kolegama: Vatrogasno društvo Vogošća gasilo požar kod Konjica

Na poziv i molbu CZ Konjic prema CZ Vogošća, a uz odobrenje načelnika Migdada Hasanovića, ekipa vatrogasne jedinice VD Vogošća i služba za zaštitu od požara CZ Vogošća uputila se na lokalitet općine Konjic/Zlatar i Vrtaljica gdje je gorjela veća površina šume.

– Po dolasku u bazu PVJ Konjic bespilotnom letjelicom pristupamo izviđanju požara gdje u dogovoru sa kolegama PVJ i CZ Konjic dobivamo zadatak da ugasimo lijevu frontu požara od vrha prema dnu koristeći naprtnjaće i motorne puhače.

Obzirom na izrazito nepristupačan teren i nemogućnost prilaza vatrogasnih vozila bili smo primorani zadatak obaviti pješke, kolege PVJ Konjic su morali pružiti prugu blizu 800m (D crijevo) dok smo konstantno imali podršku helikoptera Oružanih snaga BiH koji su itekako bili od pomoći.

Borba sa vatrom je trajala skoro čitav dan a nekih sat vremena nakon što smo požar konačno savladali i stavili pod kontrolu počela je obilna kiša. Bitno je napomenuti da pored angažovanja 5 pripadnika VD Vogošća na požaru u Konjicu, VD Vogošća je djelovalo još na dvije intervencije požara niskog rastinja i vodosnadbjevanja općine Vogošća tako da ni u jednom momentu nije ugrožena operativnost VD Vogošća – navode iz Udruženja.

Iz vatrogasnog društva Vogošća zahvalili su se kolegama PVJ Konjic na gostoprimstvu.

Slični članci

Back to top button