BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijestiZanimljivosti

OS BiH i Grad Konjic pokazuju spremnost: Velika protivpoplavna vježba u Buturović Polju

Konjic – U cilju unapređenja sistema zaštite i spašavanja, Oružane snage Bosne i Hercegovine i Grad Konjic organizuju zajedničku vježbu „Pomoć civilnim strukturama vlasti u slučaju poplava“. Vježba će se održati 29. augusta u Buturović Polju, a očekuje se učešće velikog broja pripadnika Oružanih snaga i službi civilne zaštite.

Ova zajednička akcija imala je za cilj da demonstrira spremnost svih nadležnih službi da odgovore na potencijalne prirodne katastrofe, posebno u slučaju poplava koje su u prošlosti pogodile ovaj region.

Tim povodom, u kasarni “Miralem Jugo” Livač ovih dana održan je finalni koordinacijski sastanak predstavnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Grada Konjica za predstojeću vježbu„ Pomoć civilnim strukturama vlasti u slučaju poplava“ koja ima izuzetnu važnost za prevenciju i adekvatan odgovor u slučaju elemenentarnih nepogoda – poplava.

Tokom sastanka kojem su prisustvovali pukovnik Muhamed Ganić, komandant Artiljerijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa članovima komande i komandirima baterija, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i pomoćnik gradonačelnika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Husein Hodžić, dogovoreni su detalji vježbe, utvrđen njen scenarij, učesnici i potrebna materijalno-tehnička sredstva za održavanje situacijske vježbe pomoći civilnim strukturama vlasti u slučaju poplava, koja je planirana za 29. avgust na području Buturović Polja.

Vježba će biti prilika da se građani svih generacija upoznaju sa aktivnostima, resursima i sposobnostima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica.

Slični članci

Back to top button