BiHVijesti

Zbog visokih temperatura na snazi crveno upozorenje u BiH

Zbog iznimno visokih dnevnih temperatura na prostoru cijele Bosne i Hercegovine na snazi je crveno upozorenje.

Tako se na mostarskom području očekuju dnevne temperature otprilike 42 stepena Celzija i to i u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Istovremeno na prijedorskom području prognoziraju se dnevne temperature između 36 i 40 stepeni, trebinjskom području između 35 i 39, a banjalučkom i višegradskom području između 34 i 39 stepeni Celzija.

Na sarajevskom i tuzlanskom području očekuju se maksimalne dnevne temperature otprilike 38 stepeni, dok se na fočanskom području očekuju dnevne temperature između 35 i 38, a livanjskom području otprilike 35 stepeni Celzija.

– Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelujte na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa – upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u osam sati iznosile su Sokolac 17, Bjelašnica, Ivan-sedlo i Široki Brijeg 18, Bugojno i Drvar 19, Bihać, Livno i Prijedor 20, Sanski Most, Sarajevo i Zvornik 21, Tuzla i Zenica 22, Banja Luka i Doboj 23, Bijeljina i Trebinje 24, Neum 25, Gradačac i Mostar 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne u Bosni umjeren razvoj oblačnosti. Lokalnog pljuska uz grmljavinu uglavnom može biti na području Krajine i sjeveru Bosne. Vjetar slab, većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 34 i 40°C, lokalno do 42 stepena Celzija. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stepeni.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button