BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaMagazinVijestiZabavaZanimljivosti

U Konjicu održana 3. Smotra Saveza izviđača Federacije BiH

Odred izviđača“Neretva“ Konjic je jedna od najuspješnijih organizacija u BiH.

Odred je formiran davne 1956. godine, a kroz njega je prošlo oko 15.000 članova. U Konjicu skoro da nema porodice iz koje bar neko nije bio član ovog odreda.

Iz nekih porodica su i četiri generacije bile članovi, čime se potvrđuje kvalitet udruženja, ali i ljubav prema prirodi i volja za druženjem brojnih generacija.

Konjički izviđači, sa svojim uspjesima i nagradama, već decenijama su jedni od najboljih ambasadora Konjica, koji uz sve izviđačke vrijednosti njeguju zajedništvo i ljubav prema prirodi.

15. jula 2024. na Boračkom jezeru u Konjicu, počela je Smotra Saveza izviđača Federacije BiH (SIFBiH) koja je trajala do 22. jula 2024. godine.

Boračko jezero je više od 60 godina mjesto okupljanja izviđača.

Ovogodišnja Smotra se poklopila s dva važna jubileja: 25 godina od prijema izviđača Bosne i Hercegovine u Svjetsku izviđačku organizaciju (WOSM) i 65 godina od Prve Smotre Saveza izviđača Bosne i Hercegovine na Boračkom jezeru.

Ove godine na Smotri se okupilo oko 800 učesnika iz 29 gradova, 7 zemalja, 39 odreda, mladih od 8 do 18 godina, čineći je najvećim organizovanim boravkom u prirodi za mlade u Bosni i Hercegovini.

Cilj manifestacije je bio da uči mlade sticanju novih vještina, iskustava, prijateljstava, te pruži priliku da upoznaju kulturnu baštinu i prirodne ljepote Konjica.

Učesnici su imali priliku kroz različite radionice produbiti znanje o sigurnosti, zaštiti životne sredine, ekologiji, mirovnom obrazovanju i interkulturalnoj saradnji.

Posebna pažnja posvećena je edukativnim aktivnostima koje naglašavaju značaj ekologije i očuvanje prirode i kulturnog naslijeđa.

Pored edukativnog značaja, Smotra značajno promoviše prirodne ljepote i kulturnu baštinu Konjica te njegovo gostoprimstvo, čime se doprinosi i razvoju turizma, izjavila je načelnica Odreda izviđača “Neretva” Konjic, Selma Hadžihusejnović, kojoj je ove godine, zajedno s Harisom Hadžizukićem, starješinom Odreda, i drugim saradnicima, pripala važna i odgovorna uloga – biti domaćin i organizator najvećem okupljanju mladih na Balkanu. Naravno sve to uz podršku Grada Konjica i velikog broja saradnika koji su s velikim entuzijazmom pristupili svim zadacima i izazovima koji su se našli pred njima.

Značajno je napomenuti da su uz podršku Grada Konjica nedavno otvoreni novoizgrađeni i obnovljeni objekti u izviđačkom kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru, čime su stvoreni kvalitetniji uslovi za boravak izviđača i gostiju.

Kroz savladavanje različitih programskih aktivnosti Smotre, učesnici su imali priliku istražiti ljepote ovog dijela Hercegovine i upoznati neke od historijskih spomenika i obilježja grada Konjica, Boračkog jezera i planine Prenj, kroz druženje uz sjaj logorske vatre, planinarenje, koncerte, festival izviđačke pjesme, aktivnosti na vodi, steći nova prijateljstva i brojna druga iznenađenja koja su doživjeli.

Među brojnim sadržajima izdvajaju se izlet na Neretvu, streličarstvo, zip – line, sportsko penjanje, adrenalinski park, posjeta Muzeju drvorezbarstva u Konjicu, posjeta staroj kamenoj ćupriju – simbolu Konjica, posjeta Zavičajnom muzeju Konjic, posjeta Rodnoj kući Zuke Džumhura.

Značajno je napomenuti i radionice pisanja projekata, pionirstvo, topografiju, izviđačke višeboje…

Poseban značaj imaju radionice prevencije od bolesti ovisnosti, radionice zdravog načina života, „Sigurni od nasilja – prevencija od vršnjačkog nasilja“, te „Sigurni od nasilja – prevencija od nasilja na internetu“.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić svečano je otvorio 3. Smotru Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine koja se održala u sklopu Konjičkog kulturnog ljeta.

– Boračko jezero je oduvijek bilo izviđačka oaza. Mladost, entuzijazam, druženje, očuvanje prirode i upoznavanje sa osnovnim životnim i društvenim vrijednostima, neka budu odlike koje će krasiti ove višednevne aktivnosti.

 Savezu izviđača Federacije BiH čestitam na ovoj prelijepoj manifestaciji na Boračkom jezeru i želim da poručim da će Grad Konjic uvijek biti dio pozitivnih priča, kao što smo i danas. Sa željom da sa ovog mjesta ponesete lijepe i drage uspomene i rado mu se vraćate, otvaram smotru Saveza izviđača Federacije BiH – kazao je gradonačelnik na otvaranju.


Značajno je napomenuti da se susret odvijao pod sloganom „Pod istim krovom“ koji odražava nastojanje da se upoznaju vršnjaci preko entitetskih i državnih granica, čime se doprinosi suživotu i boljoj budućnosti za mlade u BiH.

Ovaj zajednički boravak u prirodi predstavlja jedinstvenu priliku da se upoznaju različitosti i prevaziđu predrasude nametnute političkom situacijom.

Postoji li bolje mjesto za događaj „po mjeri“ i željama mladih od podnožja magične planine Prenj i predivnih plaža Boračkog jezera?

Priroda je najbolje okruženje za učenje, razvoj i zabavu mladih, a sama Smotra SIFBiH je prilika koja mladima pruža izgradnju prijateljstva i nezaboravne uspomene na jednom od najljepših mjesta u BiH, a to je svakako Grad Konjic.

Mreža za izgradnju mira

Slični članci

Back to top button