BiHDruštvoHercegovinaKonjicMagazinNVOPrivredaVijesti

Neretva zavijena u crno

U Ulogu kod Kalinovika su u toku završni radovi na kontroverznoj hidroelektrani “Ulog”, čiji je investitor EFT Group Vuka Hamovića.

Predstavnici investitora su u više navrata isticali da će ovaj objekat poštovati sve relevantne direktive Evropske unije o zaštiti životne sredine, ali užasavajući prizori na koje smo naišli ozbiljno potkopavaju ove navode.

Iako se nalazimo u izuzetno sušnom periodu, što za posljedicu ima niske vodostaje svih rijeka, probno punjenje akumulacije HE “Ulog” traje već 20-ak dana, zbog čega je Neretva nizvodno neprepoznatljiva. Zanimljiva je i gotovo crna boja akumulacije novog jezera koja je “neutralisala” smaragdnu boju kao jedan od simbola Neretve.

Pored navedenog, posebno su užasavajući prizori desetina mrtvih riba i rakove na koje smo naišli u dijelu ispod brane visine 53 metra, odakle se veći dio Neretve, kanalom dužine od oko 2,7 kilometara, preusmjerava u mašinsko postrojenje.

Planirana akumulacija potopila bi dio Velje strane, koja predstavlja jednu od najnestabilnijih padina u regionu, te koja je podložna urušavanju, klizanju i spiranju. U kombinaciji s jačim zemljotresom i vodenom akumulacijom može da izazove katastrofalnu situaciju nizvodno, prvenstveno u Konjicu i ostalim naseljenim mjestima.

HE “Ulog” je ekološka bomba i sigurnosna prijetnja te ovaj projekat nije smio biti niti ozbiljnije razmatran, a kamoli realizovan. Posljedice bi mogle biti fatalne.

Pozivamo sve medije da posvete pažnju problematici izgradnje ove kontroverzne hidroelektrane, a institucije, prvenstveno na državnom nivou, uključujući i Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine, da konačno poduzmu konkretne aktivnosti u pravcu zaštite smaragdne kraljice Neretve, navedeno je u onjavi Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Slični članci

Back to top button