HercegovinaKonjicMagazinTurizamVijestiZanimljivosti

Boračko jezero u špicu sezone

Reporter Klix.ba snimio je iz zraka kako u jeku ljetne sezone izgleda Boračko jezero, a sudeći po zabilježenom na plaži se tražilo mjesto više.

Boračko jezero je omiljeno izletište građana Sarajeva, Konjica i Mostara, ali i drugih mjesta Bosne i Hercegovine. Okruženo je strmim i šumovitim visovima, a put iz Konjica vodi krivudavom cestom.

Prije nego se spustite do jezera, preporuka je da zastanete na vidikovcu i uživate u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Mjesto je koje predstavlja raj za omladinu, dom izviđača i savršena lokacija za uživanje u ribljim specijalitetima.

Nestvarna bistrozelena voda u augustu doseže čak 25 stepeni Celzijusa. Borački potok i brojni okolni izvori napajaju Boračko jezero vodom.

Bogatstvo ovog jezera se ogleda u biološkoj raznolikosti, stoga je poznato kao pravi raj za ribolovce.

Ljepoti jezera također doprinose rubovi ukrašeni lopočima i trskom koji tu rastu, ali i jedinstven pogled na okolne planine Bjelašnicu, Visočicu i Prenj.

Idealno je za odmor u prirodnom okruženju, a često ga biraju kao vikend destinaciju. Upravo fotografije i snimci koje je zabilježio reporter Klix.ba pokazuju da se na plaži tražilo mjesto više.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Na Boračkom jezeru postoji i kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor, a brojni su posjetitelji koji ovdje provedu cijelo ljeto. Postoji mogućnost iznajmljivanja i drvenih bungalova ili apartmana.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Boračko jezero je prirodno ledničko jezero, a posebno je zanimljivo da se u njemu voda u 54 dana kompletno mijenja. Sa Prenja se topi snijeg i akumulira te prolazi na ulazi u jezero. Sa strane ulaze podzemne vode i potoci koji tjeraju vodu iz jezera u rijeku Šišticu, a potom u Neretvu.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Ovo jezero je savršen odabir za osvježenje u toplim ljetnim danima, kao i za rekreaciju, a svako ko ga posjeti sasvim sigurno će pronaći nešto za sebe, s obzirom na to da se posjetiocima nudi veći broj sadržaja.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button