BiHDruštvoVijesti

Trakić: Subvencija za struju je obmana, ne odustajemo od svojih zahtjeva, tražimo povećanje penzija za 3,5 posto

Sredinom augusta predstavnici penzionera u Federaciji BiH će Vladi Federacije BiH i Parlamentu FBiH predati rezultate peticije u kojoj penzioneri traže povećanje penzija za 3,5 posto, izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kao i isplatu jednokratne pomoći.

Materijalo stanje penzionera dodatno je otežalo poskupljenje električne energije za 10 posto a više od toga ih je naljutilo Vladino podmetanje odluke o subvenciji računa za struju.

– Ta subvencija je obmana! Još nisam upoznao penzionera koji je imao subvenciju na električnu energiju. Volio bih da ih upoznam. Kao, subvencija je za penzionere sa najnižim penzijama!? Pa takvih je 220.000 a koliko će ih dobiti subvenciju, desetak? Ko može potrošiti ono malo struje, koliko su propisali kilovata, da bi dobili mizernu subvenciju? – ogorčen je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona a koji je član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Naglašava da penzionerima ne trebaju subvencije već povećanje penzija.

– Tražimo povećanje za još 3,5 posto. Ukoliko Vlada FBiH ne ispuni naše zahjeve uslijedit će masovni protesti u FBiH sa težištem u Sarajevu, barem ću se ja za to zalagati. U ZDK je do sada 20.000 penzionera potpisalo peticiju a onaj ko je to učinio on je spreman i ići na proteste. Mislili smo ranije završiti sa potpisivanjem peticije ali su nas vrućine omele u tome. Ne želimo članove izlagati riziku. Za nas je toplota veći rizik od hladnoće – govori Trakić.

Objašnjava kako će se peticija predati 15. augusta u Savez udruženja penzionera FBIH u Sarajevu.

– Iz Saveza se ide sa peticijom u Vladu FBiH i Parlament FBiH i tražimo da sa nama budu članovi kantonalnih upravnih i nadzornih odbora saveza penzionera. To bi bio svojevrstan protest upozorenja. Iako u peticiji stoji da se traži isplata jednokratne pomoći ja sam protiv. Nama treba povećanje penzija, sve ostalo je kupovina socijalnog mira.

Da se vratimo na subvencije za struju, novac koji planiraju za to, bolje da su nam povećali penzije. Ili, Vlada FBiH ima mogućnost za to, zašto ne poveća samo najniže penzije. Vidimo da pojedini iz Saveza koji primaju novac da predstavljaju penzionere, šute. To je ružno jer njih kao i mene plaćaju penzioneri sa najnižim penzijama. Neka se zna da 90 posto našeg članstva čine oni sa najnižim penzijama. Ja radim za 300 KM a onaj koji dobijaju duplo više šute umjesto da se bore za prava penzionera – govori Trakić.

faktor

Slični članci

Back to top button