DruštvoKonjicMagazinSvijetZanimljivosti

AIŠA BULIĆ: Konjic – naš dom, naša odgovornost

Piše: AIŠA BULIĆ – novikonjic.ba

Dragi Konjičani i Konjičanke,

Ljeto je stiglo, a s njim i želja da uživamo u ljepotama našeg kraja. Naša Neretva, jezera, planine – sve to čini naš Konjic posebnim mjestom za život. No, da bismo i dalje uživali u ovom prirodnom bogatstvu, moramo djelovati odgovorno.

Kao što svi znamo, naša priroda je neprocjenjivo blago. Međutim, suočavamo se s problemima kao što su zagađenje, napuštene životinje i nebriga za okoliš. Upravo zato je važno da se svi zajedno angažiramo i pokažemo da nam je stalo do našeg doma.

Svaki od nas može dati svoj doprinos. Možemo početi od malih stvari, poput odvajanja otpada, čišćenja okoliša ili hranjenja napuštenih životinja. Ako vidimo nekoga kako baca smeće, podsjetimo ga na važnost očuvanja okoliša. Ako naiđemo na napuštenu životinju, pokušajmo joj pomoći ili obavijestiti nadležne službe.

Posebno me brine problem napuštenih pasa i mačaka. Sterilizacija je jedan od najučinkovitijih načina da se smanji broj napuštenih životinja. Ako imate psa ili mačku, budite odgovorni vlasnik i sterilizirajte ih. Također, učimo svoju djecu da poštuju životinje i da se prema njima odnose s ljubavlju.

Naši najmlađi su naša budućnost, a od nas ovisi kakvu će im planet ostaviti. Ako ih učimo empatiji i odgovornosti, odrasti će u ljude koji će brinuti o okolišu i o svemu što nas okružuje.

Konjic je naš dom, a mi smo njegovi čuvari. Hajde da zajedno stvorimo ljepšu budućnost za sebe i za generacije koje dolaze.

S ljubavlju, Vaša sugrađanka Aiša Bulić (Kopenhagen)

Slični članci

Back to top button