DruštvoMagazinSvijetTurizamVijesti

Pohlepa im se vratila kao bumerang

Prve neslužbene brojke za juli kažu da je u Hrvatskoj zabilježeno oko pet posto manje dolazaka stranih turista.

Iz Njemačke, koja je godinama bila naznajačnija za hrvatski turizam, stiglo je gotovo deset posto manje turista nego lani i ta brojka najviše brine turističke radnike u Hrvatskoj.  Istovremeno  iz Udruženja ugostitelja Hrvatske pristižu brojke o padu prometa u ugostiteljskim objektima na Jadranu, piše Jutarnji.hr.

Njihove ankete među članovima pokazuju da su u julu imali prosječni pad prihoda od 20 posto u odnosu na juli prošle godine, pri čemu istarski ugostitelji bilježe najveći pad – 30 posto, u Dalmaciji iznosi između 10 i 20 posto, a na otocima čak 50 posto.

Dok neki za pad potrošnje krive loše situacije i pad standarda, dugogodišnji poduzetnik u turizmu u Istri, Jasmin Šabić za Jutarnji je izjavio, da na temelju iskustva, analiza i brojnih razgovora s gostima zaključuje da “nam se pohlepa vraća kao boomerang”.

Smatra da su za to najviše krivi upravo ugostitelji i trgovci i daje nam primjere.

–      Ja imam dvije kuće za najam koje su izuzetno visoke dodane vrijednosti. Činjenica je da su ti moji gosti u prethodnim godinama išli po restoranima barem tri puta sedmično, a sad više ne idu uopće jer ne žele plaćati precijenjene usluge. Kuhaju doma. Evo, sutra mi dolaze Englezi, kod kojih su cijene značajno više, primanja su viša i sve je kod njih skupo. Ni oni ne idu po restoranima jer se osjećaju prevareno i glupo. Jednu večer sam došao u kuću drugim gostima obaviti neku sitnicu i moji su gosti kuhali, pekli su nešto u pećnici, na roštilju –  ispričao je Šabić koji posljednju godinu jako puno putuje, vidi tamo cijene i onda se grozi kad dođe kući.

–      Imam puno prijatelja Nijemaca i razgovaram s njima, ali i s mojim gostima i čujem da nisu sigurni da će opet doći k nama ako mogu putovati u druge destinacije za normalnu cijenu. Istra već duže vrijeme nije jeftina destinacija i to nam nije cilj, no ne smijemo se dovesti u situaciju da nam se gosti osjećaju izigrano – zaključuje Šabić.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button