BiHHercegovinaPolitikaVijesti

Usvojen set boračkih zakona na sjednici Doma naroda FBiH, u septembru isplata uvećanih naknada

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta su na jučerašnjoj sjednici usvojili set boračkih zakona kojim će biti omogućeno da se pripadnicima boračke populacije u septembru isplate uvećane novčane naknade za avgust i retroaktivno za juli.

Ovo je potvrdio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, piše klix.ba.

Kako je ranije rekao, već naredni dan od objave u Službenim novinama FBiH, mogle bi na snagu stupiti izmjene Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica te Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Predviđeno je povećanje budžeta za 800.000 KM za provedbu zakona o demobilisanim braniocima, zatim zakona o nosiocima ratnih priznanja za 200.000 KM i zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica povećanje za 2,5 miliona KM.

Ukupno povećanje je 3,5 miliona KM.

Lokmić je napomenuo da će u septembru biti moguće isplatiti povećanje za august, odnosno retroaktivno i za juli.

“Na primjer, za 4,75 posto trebaju biti povećane naknade braniocima i njihovim porodicama za period juli-decembar 2024. godine, a ukupno povećanje za 2024. godinu je 6,55 posto”, rekao je Lokmić ranije za Fenu.

Izmjenama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica predloženo da se propiše još jedna izmjena kojom bi se djeci šehida i poginulih branilaca, čija je nesposobnost nastala do navršene 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućio nastavak korištenja prava na porodičnu invalidninu, sve dok ta nesposobnost traje.

Slični članci

Back to top button