BiHDruštvoVijesti

Memorijalni centar Sarajevo: Druga etapa kapitalnog projekta “Heroji”

Memorijalni centar Sarajevo nastavlja sa aktivnostima u sklopu projekta “Heroji”, posvećenog čuvanju sjećanja na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Cilj ovog projekta je digitalizacija i mapiranje mezarja i grobalja širom Bosne i Hercegovine, stvarajući jedinstvenu bazu podataka dostupnu putem interaktivne platforme, saopćeno je iz Memorijalnog centra KS. U prvoj fazi projekta “Heroji”, uspješno je završeno mapiranje preko 5.300 mezarja šehida i poginulih boraca u Kantonu Sarajevo. Ovi podaci su dostupni putem platforme, pružajući posjetiocima pristup biografijama i drugim relevantnim informacijama.

Druga faza projekta “Heroji” koja je trenutno u tijeku, fokusira se na širenje aktivnosti mapiranja na ostale dijelove Bosne i Hercegovine. U prethodnom razdoblju, aktivnosti su obuhvatile Bosansko-podrinjski kanton – Goražde gdje se s Ministarstvom za boračka pitanja BPK radilo na adaptaciji biografija i fotografija šehida, ali i mapiranju mezarja s tog područja. U Olovu su mapirana šehidska mezarja – Solun, Kamensko, Rapići, Čunište, Begići i Gradina, uz podršku lokalnih predstavnika boračkih organizacija.

Uz suradnju s medžlisima Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, dokumentirane su lokacije mezarja u Kamičanima, Skeli, Rakovčanima, Hambarinama, Zecovima, Bišćanima, Rizvanovićima i Čarakovu u prijedorskoj regiji, dok su u Brčko Distriktu mapirana mezarja u Brki, Ograđenovcu, Vukeljima, Čandama, Ćosetima, Rašljanima, Maoči, Gornjim Rahićima i Palanki.

Prema riječima Direktora Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmeda Kulanića, Memorijalni centar Sarajevo putem projekta „Heroji“ i mapiranja mezarja šehida i poginulih boraca nastoji kreirati jedinstvenu bazu podataka o najboljim kćerima i sinovima Bosne i Hercegovine koja će predstavljati osnovu za buduća istraživanja, ali istovremeno olakšati porodicama pronalazak lokacija ukopa poginulih boraca i šehida koji su svoje živote dali za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine – Nadam se da ćemo drugu fazu ovog projekta završiti ove godine i službeno je učiniti dostupnom na Dan državnosti Bosne i Hercegovine te na taj način simbolično odati počast i sačuvati od zaborava sve one koji su se žrtvovali za temelje bosanske države – istaknuo je Kulanić.

  • Također se nadamo da ćemo tijekom sljedeće godine, uz suradnju s drugim kantonima i relevantnim institucijama, nastaviti i dovršiti mapiranje svih mezarja i grobalja širom Bosne i Hercegovine – riječi su direktora Memorijalnog centra Sarajevo.

Platforma „Heroji“, osim osnovnih biografskih podataka o šehidima i poginulim borcima, pruža mogućnost stalnog unaprjeđenja sadržaja, pa stoga pozivamo javnost, obitelji, suborce i udruženja boraca da doprinesu unaprjeđenju i realizaciji projekta dodatnim fotografijama, dokumentima i video sadržajem. Sve informacije mogu se poslati putem e-maila: heroji@fondmemorijala.ba ili izravno putem platforme.

mcsarajevo.ba

Slični članci

Back to top button