BiHHercegovinaJablanicaKonjicMagazinTurizamZanimljivosti

Rafting na Neretvi: 16 kilometara rijeke potpuno skriveno od civilizacije

”Prije par godina na raftingu sam imao čovjeka iz Amerike, inače veliki turoperator koji radi raftinge po za bogataše po cijelom svijetu, za njih organizira charter letove do određenih destinacija i onda se spuštaju rijekama. Taj Amerikanac stavio je Neretvu na treće mjesto od svih rijeka za rafting na kojima je bio. To je bila njegova impresija”, govori za Bljesak.info Samir Krivić jedan od prvih pokretača raftinga u Konjicu.

Konjic je već odavno postao sinonim za uzbudljivu avanturu zahvaljujući Neretvi, rijeci koja svojom nevjerojatnom prirodnom ljepotom prolazi jednim dijelom i kroz sami centar grada. Ljubiteljima adrenalina, i grad i rijeka nude nezaboravno iskustvo.

Lokalni entuzijasti i prvi rafting izleti

Počeci raftinga u Konjicu vežu se za prve godine nakon rata u Bosni i Hercegovini. Lokalni entuzijasti, željni novih početaka, prepoznali su potencijal Neretve kao savršene destinacije za adrenalinski spust. Ti prvi rafting izleti bili su organizirani spontano, često uz minimalnu i improviziranu opremu.

Foto: Grand Coty rafting / Ljubitelji raftinga koji traže kvalitetan doživljaj po pristupačnijoj cijeni, Konjic je odličan izbor

”U početku smo radili s puno skromnijom opremom, to tada nije bilo tako dostupno kao sada kada cijelu opremu možete telefonski naručiti i da vam ona dođe na kućnu adresu za par dana. Bili su to počeci s poprilično skromnim znanjem. Učili smo u hodu što se kaže. Kasnije kada su nam se otvorile neke mogućnosti, vidjeli smo kako to rade drugi, uspjeli smo doći i do bolje i kvalitetnije opreme koja je sada na jednoj visokoj razini”, prepričava Samir.

Svi ”pioniri” danas su izrasli u jedne respektabilne rafting agencije i organizatore rafting događanja u gradu Konjicu. Zahvaljujući njima Konjic je postao jedno od najatraktivnijih mjesta za rafting u regiji privlačeći i turiste iz cijelog svijeta.

No plasirati se na svjetsku rafting scenu nije bilo nimalo lako.

‘I dan danas je teško. Većina tih turoperatora zahtijevaju mnoge popratne dokumente do kojih mi jako teško dolazimo iz razloga što kod nas nedostaje zakon o raftingu. To je jedan od velikih problema. Zakon nam je potreban jer imamo jako poznate turističke destinacije po ovom pitanju, na Uni, Tari, Neretvi, Vrbasu – četiri rijeke koje su u svijetu poznate kao rafting destinacije, kako u turističkom tako i u sportskom smislu”, objašnjava.

Potpuno skriveni od civilizacije

Rafting staza na Neretvi proteže se na 23 kilometra, od čega je 16 kilometara potpuno skriveno od civilizacije. Ovaj kanjon, s uskim zidovima visokim oko stotinu metara, nudi spektakularan doživljaj, jedinstven u usporedbi s drugim rijekama.

Foto: Grand Coty rafting / Čak i oni koji dolaze s početnim strahom, nakon raftinga, odlaze oduševljeni

”Kada kročite u kanjon Neretve, na trenutak se potpuno izolirate od civilizacije; idućih 16 kilometara imate samo rijeku i prirodu. U tom trenutku, osjećaj je neopisiv. Uz pomoć iskusnog river guida, koji zna taj doživljaj prenijeti na ljude, dolazi do potpune euforije”, opisuje Samir dodajući kako na rijeci nema opasnosti, samo ljepote. ”Ono što vi zovete opasnim i rizičnim mi zovemo adrenalinom i zanimljivim, a kad kažemo opasno, to je ono što je na rijeci lijepo”.

Sezona raftinga u Konjicu traje otprilike šest mjeseci, sve do listopada. U travnju je rijeka Neretva izuzetno velika i zahtjevna, pa je to razdoblje prikladno samo za iskusnije i hrabrije. Tijekom srpnja i kolovoza, zadnjih godina i rujna, doseže svoj vrhunac.

Foto: Grand Coty rafting / Rafting u Konjicu ima potencijal postati ključna destinacija

Iako Konjic možda najviše posjećuju domaći gosti i oni iz regije, na uzbudljive spustove rijekom Neretvom često dolaze i avanturisti iz drugih dijelova svijeta.

”Dolaze nam najviše gosti iz regije, ali i cijele Europe. Ponekad bude i gostiju iz Amerike i Australije koja ima razmjenu studenata s Velikom Britanijom pa nam oni dolaze, imamo puno gostiju i s Bliskog istoka zadnjih godina. Uglavnom jako veliki broj ljudi iz raznih zemlja”, govori.

Što se tiče starosnih limita za vožnju raftingom, važno je da djeca budu dovoljno odrasla da razumiju upute o ponašanju tijekom vožnje i da nemaju strah od vode. Kada je u pitanju gornji limit, ističe Samir, u koliko je čovjek zdrav i vitalan, nema nekakvo oboljenje koje bi bilo rizično, on ne postoji.

Naše cijene su puno privlačnije

Za ljubitelje raftinga koji traže kvalitetan doživljaj po pristupačnijoj cijeni, Konjic se pokazuje kao odličan izbor. U usporedbi s poznatim europskim rafting centrima poput Soče u Sloveniji ili Zambezi u Švicarskoj, gdje cijene mogu dosegnuti i do nekoliko stotina eura po osobi za jednodnevne avanture, rafting u Konjicu nudi sličnu razinu uzbuđenja po znatno povoljnijim cijenama.

Naše cijene su puno privlačnije. Ono što mi nudimo za ove cijene, stranim gostima je pre smješno. Za nekih 60 eura oni dobiju potpuno popunjen dan. Svi smo negdje bili, nekuda putovali, recite mi što mi možemo, recimo u Milanu, za 60 eura” ističe Samir.

Neretva je rijeka koja, za razliku od mnogih drugih koje je Semir imao prilike proći svojim čamcem – a bilo ih je poprilično dosta, sa svojim brzacima i mirnijim dijelovima pruža savršenu sigurnosti.

“Dobra je prema nama, volim tako reći. Istovremeno je divlja i pitoma. Bavim se ovim poslom više od 25 godina i još niti jednom nije se dogodio neki eksces ili nesreća kao što se to događa na velikim svjetskim rijekama”, govori Semir dodajući kako oni, kada je u pitanju organiziranje raftinga, ni u kojem slučaju ne bave se improvizacijama.

”Naša organizacija raftinga predstavlja najvišu razinu stručnosti i profesionalnosti. Naš tim čine iskusni vodiči s višegodišnjim iskustvom, posjedujemo relevantne certifikate, a sva oprema je temeljito testirana i provjerena. Ne postoji improvizacija, ovome pristupamo profesionalno i ozbiljno. Svi sudionici dobiju kompletnu sigurnosnu opremu, upute, treninge i edukaciju o pravilnom ponašanju tijekom vožnje”, ističe.

Foto: Grand Coty rafting / Rafting staza na Neretvi proteže se na 23 kilometra

S obzirom na povoljne cijene i brojne posjetitelje, rafting u Konjicu ima potencijal postati ključna destinacija za avanturistički turizam u Bosni i Hercegovini.

Bilo da ste ljubitelj prirode, adrenalina ili jednostavno tražite nezaboravno iskustvo, Samir ističe, Neretva će vas očarati. Čak i oni koji dolaze s početnim strahom, nakon raftinga, iz Konjica odlaze oduševljeni ne samo vožnjom nego i ljepotom rijeke.

bljesak.info

Slični članci

Back to top button