DruštvoHercegovinaMagazinNVOVijesti

Prirodni fenomen hercegovačkog krša koji je ugrožen

Problem nelegalne gradnje na izvorima rijeka u Bosni i Hercegovini postaje sve češći. Jedna od rijeka čiji izvor je ugrožen gradnjom luksuznih vila s bazenima je Bunica.

Napravili smo snimak na kojem se vidi da danas na području gdje je izvor Bunice postoji na desetine luksuznih objekata za koje je upitno kako je i da li je dobijena dozvola za gradnju.

Ovim povodom za Klix.ba govorila je aktivistica Lejla Kusturica, direktorica Fondacije “Atelje za društvene promjene – ACT”.

Kako nam je kazala, nelegalna izgradnja različitih stambenih i ugostiteljskih objekata u vodnim pojasevima naših rijeka prisutna je decenijama.

O broju ovih objekata, dodala je, teško je dati precizan odgovor s obzirom na to da za njih ne postoje nikakve dozvole ili saglasnosti.

“Što se tiče Bunice, koja je prirodni fenomen hercegovačkog krša, na njenim obalama, u vodnom pojasu, tokom nedavne posjete primijetili smo desetine izgrađenih objekata, vjerovatno nelegalnih, uglavnom luksuznih vikendica”, kazala nam je.

Foto: J. B./Klix.ba

Foto: J. B./Klix.ba

Upitali smo da li su aktivisti pokušali stupiti u kontakt s nadležnim organima, a ona nam je odgovorila da je procjena kako ne postoji hrabrost institucija i inspektora da se uhvate u koštac s ovim problemom.

“U ovim pričama kao investitori uglavnom se pojavljuju lokalni moćnici, koji imaju snažan utjecaj na lokalne i kantonalne vlasti, zbog čega su iznad zakona. Zakonski propisi su postavljeni poprilično rigorozno i inspektorima, naročito građevinskim, daju moćne poluge za sprječavanje i zaustavljanje ovakvih uzurpacija riječnih pojaseva. Kada su u pitanju rijeke prve kategorije, zabranjena je bilo kakva gradnja u pojasu od 15 metara. S obzirom na to da za takve objekte, čija je izgradnja počela, investitor neće moći pribaviti urbanističku saglasnost ili odobrenje za građenje, prirodan slijed je donošenje rješenja o uklanjanju tih objekata i vraćanju terena u prvobitno stanje. Nažalost, ovi mehanizmi se rijetko koriste pa nelegalno izgrađeni objekti postaju amnestirani nepostupanjem inspektorata i neprovođenjem usvojenih zakonskih propisa”, kazala je.

Fondacija “Atelje za društvene promjene – ATC” u narednom periodu planira intenzivirati aktivnosti i tražiti aktivnije djelovanje inspektorata po ovim pitanjima. Kako nam kaže Kusturica, aktivisti uviđaju da je situacija iz mjeseca u mjesec sve lošija.

Foto: J. B./Klix.ba

Foto: J. B./Klix.ba

Objasnila je kakve sve posljedice ostavlja nelegalna izgradnja na izvorima rijeka.

“Navedeni oblici uzurpacija riječnih pojaseva ostavljaju katastrofalne i dugoročne posljedice na kompletne riječne ekosisteme. Ako govorimo iz perspektive rijeke Bunice, desetine izgrađenih objekata u riječnom pojasu i njegovoj neposrednoj blizini, osim što značajno narušavaju pejzaž, gdje kao primjer navodimo stambeni objekat izgrađen neposredno ispod izvora ove rijeke, zagađuju ovaj vodotok kroz ispuštanje otpadnih voda i time otežavaju ili onemogućavaju život različitih akvatičnih organizama, čime se ugrožava i biodiverzitet područja. Posebno napominjemo da izgradnja ovakvih objekata direktno dovodi i do sužavanja riječnih korita, što ima za posljedicu ubrzanje vodnog toka i potencijalne opasnosti za ljude i materijalna dobra nizvodno. U uslovima sve izraženijih vremenskih ekstrema, mišljenja sam da ovaj momenat nikako ne bismo trebali zanemarivati. Ako govorimo konkretno o Bunici, važno je dodati i to da je gradnjom ovog objekta u blizini njenog izvora onemogućen prilaz obali i samom izvoru sa lijeve obale. Dodatno, građevinski radovi stvaraju kontinuiranu buku, što nesumnjivo uznemirava i životinjske vrste koje obitavaju na ovom području”.

Foto: J. B./Klix.ba

Foto: J. B./Klix.ba

Kazala nam je da aktivisti nisu dobili političku podršku do sada, a kao razlog navodi to što investitori imaju jake političke veze.

“Iskreno se nadamo da će u predstojećem periodu politički zvaničnici uvidjeti sve opasnosti ovakvih zahvata i devastacije naših rijeka i potoka i odlučnije krenuti u obračun s kršiteljima zakonskih propisa. Uostalom, to je i njihova obaveza kao državnih službenika, na čemu ćemo još glasnije insistirati u narednom periodu. Želimo vjerovati da svi stojimo na istoj strani – očuvanja naše prirode i zaustavljanja njene degradacije ovakvim i sličnim zahvatima”, objasnila je Kusturica.

Dodala je na kraju da ovakav problem nema samo rijeka Bunica.

“Obale kraljice Une, rijeka koje je simbol cijele Krajine, uzurpirane su stotinama nelegalnih objekata poput betonskih obaloutvrda, restorana, stambenih objekata i ostalih. Ništa bolja situacija nije ni s našim ostalim velikim rijekama poput Neretve ili Bosne, na čijim obalama, odnosno praktično u riječnim koritima vidimo na stotine nelegalnih objekata fizičkih i pravnih lica”, kazala je.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button