BiHDruštvoMagazinVijesti

Roditeljima draže kazne od vakcina

Nema opravdanja da u 2024. godini djeca budu u opasnosti da obole od morbila, bolesti koja se može spriječiti, poručuju iz UNICEF-a

Broj oboljelih od morbila širom Bosne i Hercegovine i dalje raste, prešao je 7.000, upozorili su jučer iz Ureda SZO u BiH i UNICEF-a. A do sada su registrovana i dva smrtna slučaja, oba adolescenta. Najnovije procjene nacionalnog obuhvata imunizacijom (WUENIC), objavljene prošle sedmice, pokazuju zabrinjavajući pad vakcinacije protiv morbila u BiH, sa stopom pokrivenosti od samo 55 posto. Stope moraju doseći najmanje 95 posto kako bi se spriječile epidemije u zajednici.

BROJ OBOLJELIH

Okvirno, u Federaciji ima više od 6.000 oboljelih, Kanton Sarajevo je vodeći sa 4.286 oboljelih, dok je u Republici Srpskoj taj broj znatno manji, nešto više od 300. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a, do 19. jula morbilima je zaražena 271 osoba. Najviše slučajeva je u Bijeljini – 198, zatim u Banjaluci 27, Istočnom Novom Sarajevu 14, Istočnoj Ilidži 13. Iz svih zdravstvenih ustanova u BiH apeluju na roditelje koji odbijaju vakcinaciju djece da se predomisle jer ona može spasiti život.

Prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, spec. pedijatar, kaže nam da svaki izostanak vakcinacije podrazumijeva i rizik od obolijevanja.

– Ja bih roditeljima savjetovala da razmišljaju o zdravlju djece i da ispune svoju obavezu, koja je prije svega obaveza prema djetetu. Interes djeteta je primaran i dijete zaslužuje svaku moguću zaštitu koju može i treba da dobije. To je zagarantovano svim dječijim pravima, ističe Junuzović-Kaljić.

Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK-a Jasmina Brkić-Džambić podsjeća da je u Tuzlanskom kantonu od 23. februara na snazi epidemija morbila. Od tada do danas registrovano je 798 oboljelih.

– Radi se, uglavnom, o osobama mlađe životne dobi, djeci do šest i od 7 do 14 godina, ali morbile se javljaju i među osobama starije životne dobi. Među tih 798 oboljelih, 252 osobe zahtijevale su bolničko liječenje, a čak 77 posto ih je razvilo neku od komplikacija. Najčešće je to bila upala pluća ili dijareja. U odnosu na prethodne godine, kada je u pitanju vakcinacija, imamo povećan broj vakcinisanih, ali taj broj nije dovoljan da bi se stvorio kolektivni imunitet i da bismo zaštitili svu djecu od ove teške bolesti, tvrdi Brkić-Džambić i ponovo apeluje na roditelje da budu svjesni koliko teške i ozbiljne komplikacije mogu biti od zaraznih bolesti, a koje se mogu prevenirati besplatnim vakcinama.

– Svi ti roditelji su vakcinisani, a svojoj djeci to pravo uskraćuju. Vakcinacija je najvažnija preventivna mjera, napominje.

KONTROLA IMUNIZACIJE

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković zatražio je hitnu akciju Ministarstva zdravstva ovog entiteta, da se informiše javnost o tome ko provodi kontrolu imunizacije.

A kontrola i kazni, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ima i provode se. No, roditelji, izgleda, radije plate kaznu.

– U prvoj polovini 2024, Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu je na osnovu potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu pokrenuo 228 inspekcijskih nadzora po ovom zakonskom osnovu, koji su rezultirali izricanjem 98 prekršajnih naloga roditeljima/starateljima zbog propuštanja zakonske obaveze imunizacije djece u ukupnom iznosu od 9.800 KM, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

DŽEMILA BUSNOV, Oslobođenje

Slični članci

Back to top button