DruštvoHercegovinaKonjicMagazinVijesti

Područje Klisa i dalje bez policijskog prisustva

Od kraja februara tekuće godine, odnosno, već pet mjeseci Policijska ispostava Buturović Polje nije funkcionalna, s obzirom na to da je na dužnosti ostao samo komandir, dok je pet policijskih službenika povučeno u centralu, Policijsku upravu Konjic.

U međuvremenu je još jedna generacija kadeta završila obuku na Policijskoj akademiji Vrace i imamo čvrsto obećanje i garanciju da povratak barem 3-4 policijska službenika u Buturović Polje možemo očekivati krajem augusta tekuće godine, kada će mladi policajci završiti i praktičnu obuku u Konjicu.

Od februara do današnjeg dana područje doline Neretvice, s površinom od oko 400 km², praktično je ostavljeno bez policijske zaštite, s obzirom na to da policijske patrole iz Konjica dolaze samo po prijavama.

Dok je Vlada HNK u januaru 2023. godine donijela, između ostalih, i odluku o osnivanju Policijske ispostave Ivanica, u mjestu koje broji tek 139 stanovnika, u Konjicu je samo godinu dana kasnije, u februaru 2024. godine skrojen plan o (privremenom) zatvaranju policijske ispostave Buturović Polje, u mjestu koje broji 354 stanovnika i kojem gravitira još nekoliko hiljada građana i građanki okolnih mjesta.

Posebno ističemo da narod doline Neretvice uopšte ne problematizuje otvaranje policijske ispostave Ivanica, s obzirom na to da se radi o pograničnom području prema Hrvatskoj i mjestu koje se nalazi na migrantskoj ruti. Štaviše, mi pozdravljamo poboljšanje sigurnosti na cijelom području ovog kantona, pri čemu Buturović-Polje i dolina Neretvice, Glavatičevo i slična mjesta ne smiju biti izuzeta i zapostavljena, navedeno je na fb stranici Buturović Polje.

Možda je grafički prikaz karta i tekst

Slični članci

Back to top button