BiHDruštvoMagazinVijesti

Vrućina i mentalno zdravlje

Vrućina ima značajan uticaj na naše mentalno zdravlje, što je sve češće predmet istraživanja psihologa i drugih stručnjaka. Iako su fizičke posljedice vrućine, kao što su toplotni udar i iscrpljenost, dobro poznate, efekti na psihološko zdravlje su manje očigledni, ali jednako važni. Zašto? Zato što vrućina utiče na neurotransmitere kao što su serotonin, norepinefrin i dopamin, koji su ključni za regulaciju raspoloženja.

Rikanovićeva objašnjava da serotonin igra važnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature, a problemi sa termoregulacijom su često prisutni kod osoba sa depresijom. Nedostatak kvalitetnog sna, koji je čest tokom vrućih noći, može dodatno pogoršati simptome mentalnih poremećaja. Zato ekstremna vrućina može povećati rizik od depresije, anksioznosti, iritabilnosti i agresivnosti.. Na primjer, istraživanje koje je objavljeno u časopisu The Lancet Planetary Health pokazuje da porast temperature od samo jednog stepena može povećati šanse za doživljavanje depresije i anksioznosti. Ovaj efekat nije ograničen samo na tropske ili suptropske krajeve, već je globalan, ističe psihološkinja Rikanovićeva.

Jedan od najozbiljnijih efekata vrućine na mentalno zdravlje je povećan rizik od samoubistva. Istraživanje M. Burkea sa Stanforda pokazuje da porast temperature za 1,8°F (oko 1°C) može dovesti do povećanja stope samoubistava za 1%. Ovaj porast temperature može rezultirati hiljadama dodatnih smrti godišnje. Veoma je važno razumijeti ovaj mehanizam kako bismo mogli pravovremeno reagovati, kaže msr Dajana Rikanović. Twitter je primjetio da tokom toplotnih talasa, na Twitter-u se povećava broj uvredljivih tvitova i online agresije, zajedno sa frazama koje istraživači povezuju sa anksioznošću i depresijom.

Uticaj vrućine na mentalno zdravlje je kompleksan i višestruk, ali sve jasnije vidljiv kroz sve brojnija istraživanja. Važno je da kao društvo prepoznamo ove izazove i razvijemo strategije za njihovo ublažavanje. Kako klimatske promjene nastavljaju da povećavaju učestalost i intenzitet toplotnih talasa, naš zadatak je da se adekvatno pripremimo i zaštitimo mentalno zdravlje populacije. “Samo zajedničkim naporima možemo smanjiti negativne posljedice i unaprediti kvalitet života,” zaključuje mr. Dajana Rikanović.

Psihološki centar Sirius posvećen je unapređenju mentalnog zdravlja u našoj zajednici. Naši stručnjaci su dostupni za sve vaše potrebe i pitanja vezana za mentalno zdravlje, posebno u ovim izazovnim vremenima. Ukoliko vi ili neko koga poznajete prolazi kroz težak period zbog uticaja vrućine na mentalno zdravlje, slobodno nas kontaktirajte.

Mreža mira

Slični članci

Back to top button