BiHBiznisDruštvoKulturaMagazinVijestiZanimljivosti

Vina iz Žepča briljirala na najprestižnijem svjetskom vinskom takmičenju 

Vinarija „Povratak“ osnovana je 2014. godine u Žepču. Kroz deceniju svog rada, zasađene su na desetine hektara vinograda, osvajane su nagrade i priznanja, a kao kruna jedne decenije iz Londona je  stigla bronzana medalja zlatnog sjaja za rad, trud i rezultat češke Palave proizvdene u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo sa enologinjom vinarije, diplomiranom inžinjerkom prehrambene tehnologije, Eminom Gračić o medalji, vinariji ali i o planovima za budućnost. 

Razgovarala: Anisa Pračić Šehić 

Bronzana medalja na prestižnom vinskom takmičenju Decanter World Wine Awardsu 2024 u Londonu za žepačku Palavu. Kako je tekao put od Žepča do Londona za autohtonu češku sortu Palavu iz srca Bosne? 

Još prije deset godina na području općine Žepče većina površina bila je prekrivena šikarom. Sam pogled na zapuštenost našeg blaga, naše zemlje budila je tugu, jad i žalost. Iskrčili smo živicu, očistili površine i zasadili vinograde. Kroz deset godina proširili smo naše vinograde na 63 hektra, što nas svrstava u četvrtu  po veličini vinariju u Bosni i Hercegovini. Vjerovali smo u naš rad, viziju i predanost, a rezultat je došao.  Sama odluka za slanje Palave u London došla je na nagovor Decanterovih sudaca koji su imali priliku kušati našu kraljicu, češku Palavu.  Preporuka za slanje koja je došla od renomiranih enologa i vrsnih poznavalaca vina, bila je sasvim dovoljna motivacija za slanje vina na takmičenje i rezultat nije izostao. 

Šta predstavlja za Vas i za vinariju bronzana medalja iz Londona? 

Bronzana medalja iz Londona zasigurno predstavlja jedan veliki vjetar u leđa za daljni rad i plasiranje na tržište naših vina. Meni kao enologinji vinarije predstavlja potvrdu višegodišnjeg truda, uloženog znanja i vremena u pravljenje vina u jednom atipičnom području za vinogradarstvo. Ovakav uspjeh vina na prestižnom svjetskom takmičenju, konkretno Palave, koja je češka autohtona vrsta, u Bosni, kao jednom geografskom području u kojem nije popularno vinogradarstvo zbog mnogih faktora, klime, reljefa, kulture, je fantastična vijest kako za vinariju Povratak, mene kao enologinje tako i za općinu Žepče i regiju.  

 Spomenuli ste da  Palava nije uobičajna sorta vina za bosanskohercegovačko područje. Kako je Palava pronašla svoje mjesto u žepačkim vinogradima? 

 Možemo se pohvaliti da smo jedina vinarija na jugu Balkana koja je uspjela adaptirati češku sortu na naše područje. Prilikom odabira samih sorti grožđa mi smo izabrali mač sa dvije oštice, odnosno svjetske sorte, ali nažalost potpuno nepoznate stanovništvu Bosne i Hercegovine. Sama zanimjlivost je ta da nakon kompletnih analiza teroara pokazala se kompatibilnost mineralnosti zemlje i sličnosti klime između Žepča i Palave. Tako je Palava završila na našem tržištu, a jedna od viziija naše vinarije je pružiti nešto novo i drugačije kupcima, poštivaocima vina.  

„Zemlja“ je linija vina iz žepačke vinarije „Povratak“. Da li nam možete reći nešto više o samoj liniji? 

Zemlja je prva linija vina vinarije Povratak. Sastoji se od pet vina i svako slovo riječi ZEMLJA predstavlja jedno vino. Tako je Z Cabernet Franc, francuska sorta vina, purpurne crvene boje s ljubičastim refleksima, u mirisima preovladava tamno voće i ljubičica. E Merlot, francuska sorta vina, ime potiče od riječi merle „mala ptica kos“, jedno od najpopularnijih crvenih vina u Francuskoj i svijetu. M Muller Thurgau, švicarska bijela sorta, iz pokrajine Thurgau, često kažem jutarnje vino jer je toliko lagano da se može piti i uz doručak. LJ Palava, češka autohtona bijela sorta, cvijetnih nota, intenzivnog, a nježnog parfemskog mirisa u kojem dominiraju citrusi, zelena dinja, grožđe i zova. A Pinot Sivi, francuska bijela sorta, predivne svježine na mirisu i okusu marelice s dozom citrusa.  Naziv linije vina „Zemlja“ simboličnog naziva, predstavlja ljubav prema domu, kućnom ognjištu i zemlji i kroz naša vina želimo pričati priču o bitnosti ljubavi prema rodnoj grudi. 

Da li planirate se prijavljivati na još takmičenja sa sortom Palava ili možda nekom drugom sortom iz vaše linije i kako će teći put Zemlje sada kada ima medalju? 

Kao što sam već rekla, bronzana medalja sa svjetskog tamičenja Decanter World Wine Awardsu 2024, predstavlja vjetar u leđa za daljni rad i usavršavanje kako Palave tako i ostalih sorti naših vina iz linije „Zemlja“ . Želim istaći da smo još  2021. godine  u Slovačkoj na MOVINO osvojili dva srebra za Palavu i Pinot Sivi. Tako da Decanter World Wine Awards nije prvo vinsko takmičenje na koje smo slali naše uzorke vina, ali jeste najprestižnije svjetsko vinsko takmičenje koje naše vino svrstava u sami vrh svjetskih vina na što smo izuzetno ponosni. Vjerujemo da će medalja doprinijeti popularizaciji same sorte za našim trpezama, ali i cjelokupne linije na šire područje Bosne i Heregovine, ali i regiona.  

Slični članci

Back to top button