DruštvoHercegovinaNVOVijestiZanimljivosti

Udruženje žena „NERA“ gradi jestivi park u Konjicu uz podršku Telemach fondacije

Konjic, 18. jula 2024. godine – Udruženje žena „NERA“ iz Konjica započelo je s implementacijom projekta „Podizanje jestivih parkova u urbanim sredinama“. Cilj projekta je podići svijest o važnosti jestivih parkova za pčele, ptice i ljude u gradskim sredinama, te izgraditi jestivi park u dvorištu JU „Srednja škola“ Konjic.

Projekt je podržala Telemach fondacija kroz Program regionalnih grantova 2024. godine. U aktivnostima projekta sudjelovat će oko 100 volontera iz Konjica koji će proći edukaciju o ekološkim principima planiranja i izgradnje jestivih parkova.

Edukacija i izgradnja parka

Edukacija će se provoditi u dva dijela: teorijskom i praktičnom. Teorijski dio edukacije obuhvaćat će teme o značaju jestivih parkova, bioraznolikosti, permakulturi i održivom poljodjelstvu. Praktični dio edukacije uključivat će sadnju biljaka i uređenje parka.

Jestivi park bit će smješten u dvorištu JU „Srednja škola“ Konjic, u blizini mosta i šetališta pored Neretve. Park će sadržavati raznovrsne medonosne i plodonosne biljke, te će služiti kao edukativni i rekreativni prostor za lokalno stanovništvo.

Podjela sadnica mađarskog medonosnog bagrema

U sklopu projekta, planirana je i podjela 1000 sadnica mađarskog medonosnog bagrema građanima Konjica, pčelarima i ljubiteljima prirode. Ova aktivnost planirana je za kraj oktobra, kada je najpovoljnije vrijeme za jesenju sadnju.

Program regionalnih grantova Telemach fondacije

Program regionalnih grantova Telemach fondacije usmjeren je na podršku neprofitnim organizacijama iz lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Cilj programa je poboljšati kvalitet života lokalnog stanovništva u oblastima edukacije i zaštite okoliša.

U okviru Programa regionalnih grantova 2024. godine, Telemach fondacija je dodijelila ukupno 61.668 KM 13 projekata, među kojima je i projekt „Podizanje jestivih parkova u urbanim sredinama“ Udruženja žena „NERA“ iz Konjica.

Slični članci

Back to top button