DruštvoKonjicMagazinTurizamZanimljivosti

Ismet Smajlović: Podsjećanje – Julska razglednica Konjica iz 2003. godine

Za ove vrele julske dane, a u godini smo 2003., glasoviti Konjičanin Zuko Džumhur bi se šeretski zapitao da se „to možda ne vrši generalna proba pakla“, dok njegovi  sugrađani spas od tog „pakla“ traže u modrim dubinama Neretve, naročito uz plažu na Starom pazaru, koja gotovo da je u srcu grada koji je zagazio u rijeku, što Konjic čini još pitomijim na razmeđu „namrgođenog kontinenta i nasmijanog Mediterana“.

Uostalom, tu će se 19. jula održati tradicionalno takmičenje skakača u vodu pod nazivom „Skok u Kazan“, čiji su letovi sa visine od 16 metara u Neretvu (i pamćenje) baš ekstremni, jer, kako reče jedan skakač-letač, „treba goleme odvažnosti i umijeća pa glavom uletjeti, uroniti u kameno udubljenje (baš kazan!) dimenzije 2 sa 2 metra, a dubok svega 60 centrimetara“.

Kamperi i akšamlije odlaze na dvadesetak kilometara udaljeno Boračko jezero ili uz gornji tok modre rijeke Neretve, a oni koji se drže magistrale M-17 nasuču se na obale Jablaničkog jezera. Poneko skupi finansijske hrabrosti da skokne do mora, pa nakon preživljenog „novčanog šoka“ raportira da je bio „na Bolu, u Trpnju, Velikom Lošinju“, preimenujući  Jadran u Ja(o)dran.

Druga  julska sedmica u Konjicu je bila u znaku Instituta za demokratiju, na čijem se čelu nalazi Konjičanin Džemal Sokolović, trenutno univerzitetski profesor u Bergenu. Oni koji su na visokim temperaturama skloni da slušaju govore o demokratiji i ljudskim pravima u multietničkim zajednicama, na šta je usredsređen ovaj šesti po redu seminar, imali su priliku da čuju sudionike iz tridesetak zemalja sa gotovo svih kontinenata.

Grad na Neretvi nije mamac samo za one koji su propagatori jačanja demokratije nego  i za muzičke estradnjake. Adrenalin je rastao, a novčanik se tanjio prilikom slušanja i (raz)gledanja Tanje Lale, Adelise, Zehre Bajraktarević, Elvire, dok je stari sevdalija Meho Puzić, pripomognut Hasibom Agić, bio u misiji podsticanja narodnog veselja nadomak Jablaničkog jezera.

A kako je mnogo šta u znaku ljeta, čak i program otvaranja izložbe drvorezbarstva upriličene u konjičkom Motelu, imao je jednu neobičnu stavku. Naime, nakon koktela i zakuske, ovdašnja Turistička zajednica kao organizator prisutne je pozvala na „slobodne aktivnosti“, sa  startom u 16,45 sati.

(Preneseno iz „Dnevnog avaza“, 12. 7. 2003.)

Slični članci

Back to top button