Crna hronikaDruštvoKonjicVijesti

JKP Standard Konjic: Saopćenje za javnost!

VEZANI TEKST:

“Poštovana redakcijo portala „Novi Konjic“,

na Vaš upit dostavljamo komentar direktora društva JKP „Standard“ d.o.o. Konjic, gosp. Samira Memića, u vezi sa člankom objavljenim u dnevnom listu „Dnevni avaz“ u subotu, 13. 7. 2024. godine.

Prije svega, želim da se zahvalim na poštivanju kodeksa novinarstva i ustupljenom prostoru kako bi javnost bila upoznata i sa druge strane, a ne samo kako je to prikazano u članku „Dnevnog avaza“.

Na samom početku moram reći da su u objavljenom tekstu uposlenice društva JKP „Standard“ d.o.o. Konjic, Džana Krivić i Elma Fejzagić, iznešene neistine. Sve što je navedeno nije utemeljeno na dokazima niti na istini.

Nakon uvredljivih navoda, koji su nas, u najmanju ruku potresli, supruga i ja smo se morali obratiti hitnoj službi. Kroz dugogodišnji napor i istinsku predanost poslu, sjedeći na klupi hitne službe, razmišljao sam o svemu i pitao se da li sam zaslužio ovakvo poniženje, koje odgovorno tvrdim da nisam. Odlučio sam da progovorim u javnosti zbog porodice, jer ona ne treba da trpi. Također, želim da se zahvalim našim iskrenim prijateljima koji su nam pružili bezuvjetnu podršku.

Želim da upoznam javnost, da te uposlenice nisu „heroine“ kako navodi tekst u „Dnevnom avazu“. Naprotiv, radi se o osobama koje umiju da manipulišu i prave žrtvu od sebe, pokrećući „tužbe“ zbog navodnih diskriminacija i mobinga. Očigledno je da uposlenice mobingom smatraju redovne poslove i radne zadatke.

Više puta se desilo da na sastancima društva, nakon dobivenih radnih zadataka, uposlenice odmah izjave: „Čovječe, ovo je mobbing!“, a istovremeno su mi prijetile da će me tužiti za mobing. Govorimo o dvjema radnicama koje se bune dok ostali uposlenici u društvu nikada ne praktikuju takav odnos nepoštovanja, niti imamo bilo kakve probleme u redovnim poslovnim obavezama.

Pomenute uposlenice uvijek treba podsjećati i davati rokove za obavljanje posla koji spada u njihovu radnu dužnost.

Uposlenik sam društva JKP „Standard“ Konjic već 25 godina, a pet godina obnašam funkciju direktora. Nisam konfliktna osoba i nikada nisam imao ni najmanji problem sa uposlenicima. Kroz dobru komunikaciju uspješno rješavamo naše poslove i obaveze.

Ipak, kao dugogodišnji član ovog društva, doživljavam ga kao dio porodice i nisam sretan što uposlenice na ovakav način pokušavaju da naruše trud i rad svih nas, odnosno da pogoršaju radnu atmosferu u firmi. Nismo mogli ni slutiti da će nas bilo ko od uposlenika, pa ni dugogodišnji kolege, pokušati uvrijediti kao što to čine uposlenice Krivić i Fejzagić. Kako one kažu: „Neće stati dok me ne maknu“.

Isto želim da javnost zna, iako nerado ovo govorim, ali zbog ispravke netočnih navoda, da sam prilikom preuzimanja funkcije direktora 2019. godine zatekao katastrofalno stanje u ekonomsko-komercijalnoj službi i službi opštih i pravnih poslova, te nakon dobivenog revizorskog izvještaja i evidentiranog potraživanja od cca 630.000 KM, probleme u internoj nepoštivanju radnog vremena (kroz pauze i izlaske) i niz nezakonitih odluka bivšeg direktora vezanih za dodatke na plate uposlenicama Krivić i Fejzagić. Pomenute odluke sam stavio van snage, a ti iznosi nisu bili nimalo mali, jer se odnose na godine: 2016., 2017., 2018. i 2019.

Odluke o isplati dodataka odnosile su se na poslove poput kurira-higijeničara, voditelja protokola i slično. Uposlenice nisu tada smatrale da se vrši mobing nad njima, jer su obavljale poslove za koje nije bila potrebna srednja sprema i nisu im smetale dodatne obaveze uz redovan posao za koji su primale dobru novčanu naknadu.

Ponovit ću, uposlenice sa visokom školskom spremom, u redovnom radnom vremenu, obavljaju poslove čišćenja WC-a i službenih kancelarija, dijele fakture pravnim licima, odnose i donose poštu itd. Ali zbog gore navedenih poslova i naknada trpi njihov redovan posao, a revizor sigurno ne bi evidentirao potraživanje od cca 630.000 KM da je rad bio ispravan.

U ovom periodu, većina uposlenika prima 80% plate, jer je direktor donio odluku o mjerama štednje zbog nedostatka sredstava. Mnoge nezakonite radnje tada nisu smetale uposlenicama, jer su uživale privilegije i šutile, a sada ne odustaju, kako kažu, „dok me ne maknu“.

Bilo je to vrijeme kada su uposlenice uživale privilegije i šutile, a tada nisu koristile svoja stručna znanja da rade u skladu sa zakonom.

Što se tiče stručnosti, dotična uposlenica Elma Fejzagić, pravnik po struci, rukovodilac službe opštih i pravnih poslova, jedan period sekretar NO, izrađivala je primarni akt društva – Statut društva, u kojem član o izboru direktora društva formuliše da se isti bira na neodređeno vrijeme. Tako je bivši direktor samovoljno vladao dugi niz godina bez raspisivanja konkursa, cca 20 godina, što je bilo u skladu sa zakonom i podržano od strane „heroina“. Ovaj akt je potpisan od strane predsjednika tadašnje Skupštine, gospodina Lizde (dugogodišnji predsjednik Skupštine i Nadzornog odbora, a inače šurak bivšeg direktora Tahirovića), čime je postao punovažan.

Kao što sam na početku rekao, o „heroinama“ iz „Dnevnog avaza“ ima još mnogo istine koja je potkrijepljena dokazima i činjenicama.

Navest ću neka sumnjiva stanja, kao što su otvaranje bolovanja na više mjeseci, pri čemu govorim o svakodnevnim aktivnostima poput šetnji po gradu, ispijanju kafa, proslavama praznika uz ples na javnim mjestima, dok su na bolovanju. Naglašavam, da ovo ne pominjem da bih omalovažio stvarnu narušenu zdravstvenu sliku bolesnika koji koristi bolovanje.

Uposlenici ovog društva rade teške poslove u svim vremenskim prilikama, čak stižu i neki poslovi koje bi uposlenice trebale obaviti.

Plate nisu male, a uposlenice su zaključile da su pod mobingom od strane direktora.

Vjerovatno zbog slobodnog vremena, kao što je jedna inspektorica rekla prilikom posjete, imaju vremena da smišljaju neistine i plasiraju ih. Sada su i jasno priznale u „Dnevnom avazu“ da imaju jasan cilj – da me maknu i da se vrate svojim navikama.

Imam obavezu da javnost obavijestim i o pogrešnim navodima uposlenice Krivić u vezi sa odlaskom na naplatni šalter. Uposlenici nije povrijeđeno pravo iz Ugovora o radu niti je premještena na radno mjesto inkasanta da vrši naplatu računa. Vanjski revizor nam je naložio da, shodno zakonskim okvirima, potpisujemo ugovore za poslove koje obavljamo i vršimo fakturisanje za fizička lica kao što to radimo sa pravnim licima. Uposlenica Krivić je trebala, uz inkasanta, dva puta sedmično po dva sata biti na naplatnom šalteru i objasniti korisnicima usluga zašto vršimo potpisivanje ugovora.

Međutim, uposlenica je izokrenula priču, rekavši da ide na bolovanje i u medije, te da će me tužiti zbog mobinga.

Na osnovu svega što sam naveo, pitam se, da li uposlenice ikad pomisle, da unose pometnju među ostale uposlenike, narušavaju radnu atmosferu i predstavljaju primjer koji nije poželjan za bilo kojeg poslodavca. Time donose nepotreban stres kolegama i očigledno imaju neki razlog zbog kojeg se ne mogu uklopiti u radnu sredinu i obavljati posao za koji primaju platu, a istovremeno svaki oblik radne obaveze smatraju mobingom.

Nepoštujući kodeks novinarstva, „Dnevni avaz“ je objavio i moje ime i prezime i moju sliku, kao i „presudu“ koju trebam da izložim javnosti. Presuda objavljena u „Dnevnom avazu“ je prvostepena i nije pravomoćna. Obzirom na prirodu uposlenica i njihovih namjera, jasno je da su spremne na sve kako bi povratile svoj položaj i uživale u neradu, dok primaju dobru platu.

O nestručnom kadru „Dnevnog avaza“ i poštivanju etike i kodeksa novinarstva, pisat ću drugom prilikom, jer sve je evidentno na osnovu Vašeg upita i stručnosti u postupanju prilikom objave.

Ovakvim postupkom mogu zaključiti – da uposlenice pokušavaju da izvrše pritisak na pravosuđe, ali se iskreno nadam, da neće uspjeti u naumu, jer isti nije utemeljen na istini i valjanom dokazima. Naše institucije koje se bave ovakvim postupcima, nadam se, bez nepristrasnosti će donijeti ispravnu odluku.

Zbog svega navedenog, smatram da uposlenice Fejzagić i Krivić čine mobing na meni i na svim ostalim uposlenicima društva, oduzimaju nam vrijeme i troše energiju na njihove hirove.

Stalno pokušavaju da od sebe naprave žrtvu kroz ovakve postupke. Za sve što sam naveo postoje dokazi koji se mogu provjeriti i dobiti na zakonit način na uvid.

U prilogu Vam šaljem dopis sindikalne organizacije iz kojeg se vidi podrška direktoru od strane ostalih uposlenika. Također, u prilogu dostavljamo izvještaj revizorske kuće koji potvrđuje prethodno navedeno u vezi sa potraživanjima JKP „Standard“. – navodi se u saopćenju za javnost koje potpisuje Samir Memić, direktor JKP „Standard“ d.o.o. Konjic.

PRILOG 1.

PRILOG 2.

Slični članci

Back to top button