BiHHercegovinaVijesti

Penzioneri ne odustaju od svojih zahtjeva: “Cijene divljaju, a mi smo sve slabiji i stariji…”

Uz redovno usklađivanje penzija, penzioneri traže da se kroz izmjene Zakona o PIO osigura i vanredno, jer ne mogu podnijeti svakodnevni rast cijena – Potpisuju peticiju…

Penzioneri u Federaciji BiH ne mogu čekati da se jednom godišnje vrši usklađivanje penzija i neće odustati od zahtjeva da se kroz zakonske izmjene omogući i vanredno povećanje penzija.

Potrošačka korpa

A da bi to bilo moguće, potrebno je promijeniti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, što nije u planu Vlade ni federalnog Parlamenta. Međutim, penzioneri neće odustati i, kako je za Oslobođenje potvrdio Dževahid Sokić, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH (SPUBiH), već su poduzeti određeni koraci od Saveza udruženja penzionera, ali i SPUBiH.

Jednokratna pomoć bit će planirana rebalansom budžeta, a njen iznos kada bude poznato više informacija o finansijskoj situaciji u budžetu FBiH, ističu iz Ministarstva

– Već smo se priključili i u toku je potpisivanje peticije penzionera, koji su nezadovoljni time što se jednom godišnje vrši usklađivanje penzija. Potpisivanje peticije će trajati do 10. augusta o tome da se mora najmanje dva puta godišnje usklađivati penzija. Sada govorim i kao predsjednik Stranke penzionera i kao penzioner. Pa, ne možemo čekati da se jednom godišnje vrši usklađivanje penzija, da do tada divljaju inflacija i cijene, a mi smo sve slabiji i stariji, ističe Sokić.

Naglašava da će istrajavati na izmjeni Zakona o PIO, da se zakonski dva puta godišnje usklađuju penzije, po jednom redovno i vanredno.

Da se razumijemo, nije to povećanje, već usklađivanje penzija. Prođe dvanaest mjeseci, a svjedoci smo svakodnevnog divljanja cijena svega. Inflacija je udarila prije svega po nama, a evo vidite i sami potrošačku korpu, koliko ona iznosi, pa će vam sve biti jasno. Kao što sam rekao, u toku su kampanja i potpisivanje peticije koja se provodi u svim općinama Federacije BiH i po mojoj procjeni bit će na desetine hiljada potpisa. Nakon što se završi potpisivanje peticije (10. augusta, op. a), sa našim zahtjevima i peticijom idemo u Parlament FBiH, jer su to opravdani zahtjevi. U Parlamentu ćemo debelo stajati iza toga i reći: evo ljudi traže to i to, a svi parametri postoje i to se sve osjeti, kaže Sokić.

oslobođenje

Slični članci

Back to top button