BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaMagazinSvijetVijestiZabavaZanimljivosti

Ismet Smajlović: Uoči koncerta – Zapis o Almi Subašić od prije 20 godina

Na Danima kulture BiH u Istanbulu, u intervalu od 1. do 6. decembra 2004. godine, uz asove sevdalinki Bebu Selimović, Hanku Paldum, Mehu Puzića i druge soliste, učestvovat će i Konjičanka Alma Subašić (10 godina), koja je već proglašena otkrićem u umijeću interpretiranja sevdalinki.

Ova učenica četvrtog razreda osnovne i drugog razreda Niže muzičke škole Ilidža-Odjeljenje Konjic, nedavno je snimila i album prvjenac sa 13 sevdalinki, među kojima se nalaze i pjesme „Bosno moja“, „U čaršiju poslala me nana“, „Veni, veni moja ljubavi“, „Ti si pjesma srca moga“ i „Bulbul pjeva okolo Mostara“, koje će interpetirati i u Istanbulu.

Inače, Alma je još uvijek puna utisaka sa nedavnog gostovanja u Austriji i Sloveniji, učestvujući zajedno sa Ženskim horom ilahija iz Orašja u programima priređenim za naše ljude koji žive i borave u tim zemljama.

A da je Alma miljenica ljubitelja narodne muzike, dokaz je i prva pozicija na top-listi konjičkog Radija, te učestala gostovanja na drugim radio i tv-stanicama.

Almin otac Mirsad (na zajedničkoj slici), uz to što ima odgovornu funkciju u MUP-u, voli da druguje sa harmonikom, a  za kćerkin CD izvršio je muzičku obradu.

(Preneseno iz „Dnevnog avaza“, 30. 11. 2004)

Slični članci

Back to top button