DruštvoKonjicMagazinZanimljivosti

Ismet Smajlović: Konjičanin Mirza Kevrić, kreativni arhitekta

Nekoliko minulih mjeseci, a teče godina 2004., najčešće viđan Konjičanin na Trgu državnosti bio je uvaženi arhitekta Mirza Kevrić, koji je nadgledao realizaciju ideje o gradnji spomen-obilježja za 476 šehida i poginulih boraca konjičkog kraja.

Kevriću kao da je projektovanje spomenika postalo opsesija, što potvrđuje i spomen-obilježje djeci žrtvama minulog rata, koje je 2001. godine podignuto ispred zgade Druge osnovne škole na konjičkoj Musali.

 –  Prilikom projektovanja ovakvih zdanja, osim fokusiranosti na njihovu primarnu spomeničku namjenu, nastojim da, koliko mi dozvoljava znanje i umijeće, oplemenim urbani pejzaž, dodajući betonu i kamenu cvijetnjak, poput spomenika djeci ili šadrvan, kao što je slučaj sa obilježjem nastradalim braniocima-osvajačima slobode – obrazlaže ovaj kreativni stanovnik grada na Neretvi.

I, doista, spomen-obilježje djeci-stradalnicima rata može poslužiti za održavanje časova ili prigodnih programa, dok spomenik na konjičkom Raskršću, osim što poštovaocima   i znatiželjnicima „drži“ lekcije iz najnovije historije, vodoskokom i vegetacijom „kroti“ beton.

(Preneseno iz  “Dnevnog avaza”, 24. 9. 2004.)

Slični članci

Back to top button