KonjicKulturaVijesti

U utorak Alma Subašić pjeva u Konjicu

U utorak, 16. jula 2024. godine, s početkom u 21 sat, u Rodnoj kući Zuke Džumhura u Konjicu, nastupit će Alma Subašić i Mirza Redžepagić.

Alma Subašić će ovom prilikom promovisati novi album pod nazivom “Sevdah del Alma” u izdanju MP BHRT.

Alma na španskom jeziku znači duša, a “Sevdah del Alma” u doslovnom prevodu znači sevdah iz duše. Takve su i sevdalinke na ovom albumu, koje su odabrane baš po njenom senzibilitetu, uz pratnju saza, fuzije saza i violine, klavira ili cijelog orkestra.

Neke od njih su rijetko izvođene u ovoj varijanti, poput “Kad puhnuše sabahzorski vjetrovi”, “Omere prvo gledanje”, “Poletjela dva goluba”, “Oj sevdahu što si težak” ili “Akšam geldi”, pa je kroz nove aranžmane, sa dobro poznatim orkestrom Muzičke produkcije BHRT-a, uz retro prizvuk u novom ruhu i suptilnu muzičku pratnju došao do izražaja sav emotivni izražaj njene interpretacije.

Alma je na albumu ostvarila saradnju sa mladom umjetnicom, frulašicom Nedom Nikolić, etnomuzikolozima, multiinstrumentalistom Zaninom Berbićem i harmonikašem Damirom Galijaševićem koji potpisuju aranžmane, a na ovom izdanju učestvuju i Almin brat Harun i otac Mirsad Subašić, kao podsjetnik na njene muzičke početke, u vrijeme kada je prvi put snimala za arhiv Muzičke produkcije sa samo deset godina.

Slični članci

Back to top button