DruštvoHercegovinaKulturaMagazinVijesti

OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA PRVE MOSTARSKE BRIGADE

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Mostar, na mostarskim Šehitlucima sinoć je obilježena 32. godišnjica Prve mostarske slavne brigade.

O nastanku brigade, historijatu, uspjesima i važnosti u odbrani grada i Bosne i Hercegovine su govorili osnivači, komandanti, učesnici događaja, vojnici i njihova djeca.

Posebno emotivan dio večeri bili su govori Ervina Balavca i Ivora Perića, sinova mostarskih Zlatnih ljiljana Sabahudina “Švabe” Balavca i Zorana Perića, koji su zahvalili svojim očevima što nisu sinovi ratnih zločinaca već Zlatnih ljiljana.

Ervin Balavac i Ivor Perić

Haris Kljako, pripadnik TO Šantićeva govorio je o ratnom putu Brigade, pobjedama, opstanku te ponosnoj činjenici da niko od pripadnika Prve mostarske brigade nije osuđen za ratni zločin.

Esad Kosić, ratni komandant bataljona, ponovio je Kljakine riječi te naglasio da od 8.700 boraca koliko ih je prošlo kroz Brigadu, niti jedan nije  sumnjičen za ratne zločine. I zaista je ‘slavna i viteška’, istakao je Kosić.

Jedan od komandanata Prve mostarske brigade Esad Humo zahvalio se u ime boraca i naglasio da bez svih hrabrih, odanih, časnih, vjernih sinova Bosne i Hercegovine  i bez vjere u pravdu ne bismo uspjeli.

Podsjetimo, osim Hume na čelu Prve Mostarske brigade bili su kao komandanti  Arif Pašalić, Midhad Hujdur – Hujka, Semir Drljević Lovac, Suad Muharemović i Ramiz Jelovac.

U obilježavanju 32. godišnjice Prve mostarske brigade učestvovali su i Nedžad Maksumić koji je kazivao “Modru rijeku” i “Izvještaj iz opsjednutog grada” te Saša Đermanović, pripadnik TO Šantičeva koji je otpjevao pjesme “Vojska zlatnih ljiljana” i “Mostar moj ruše”.

Prva mostarska brigada je ujedno brigada Armije RBiH sa najviše poginulih boraca – njih 598. Ukupno 46 boraca ove brigade vode se kao nestali, 1.220 ih je teže ranjeno, a zbog svog doprinosa postala je “slavna”, a zatim i “viteška”.

Dala je 53 zlatna ljiljana, od čega 28 posthumno, te heroja oslobodilačkog rata – Midhada Hujdura – Hujku.

mostar.live

Slični članci

Back to top button