BiHDruštvoHercegovinaVijesti

MOSTAR Borba za život Adnana Šemića se nastavlja: Porodica u strahu hoće li podnijeti transplantaciju

Borba za život mladića Adnana Šemića (22) iz Mostara se nastavlja. Nakon što je dopunjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u FBiH, jednoglasnom podrškom u oba doma Federalnog parlamenta, a koji bi kao takav danas trebao stupiti na snagu, više nema birokratskih i zakonskih prepreka da Adnanov donor jetre koja mu je hitno potrebna bude državljanin Srbije Željko Mijailović.

Zdravstveno stanje

Međutim, Adnanova porodica, koja mjesecima vodi grčevitu borbu za spas njegovog života, brine se hoće li on uspjeti podnijeti operativni zahvat, odnosno transplantaciju jetre. Adnan je skoro mjesec hospitaliziran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, a posljednjih dana njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. Njegov daidža Adem Gačanica kazao nam je jučer da je Adnanovo stanje nepromijenjeno.

– Sada je sve u Božijim i u rukama ljekara. Ljekari su ti koji trebaju utvrditi može li Adnan u tom stanju podnijeti operaciju. Nakon promjene Zakona, za šta smo zahvalni svima koji su u tome učestvovali, sada je sve usmjereno na to. Naš ljekar Ante Bogut, koji u SKB Mostar vodi Adnana, radi sve što je u njegovoj moći. To je izuzetan čovjek, koji daje sve od sebe, ali koji do sada nije bio u prilici poslati pacijenta na transplantaciju u takvom stanju – priča nam Gačanica.

Adnan s daidžom: Hitno potrebna transplantacija - Avaz

Adnan s daidžom: Hitno potrebna transplantacija. Avaz

Dr. Bogut, kao i druge osobe koje su uključene u cijelu priču, u kontaktu su sa stručnim timovima iz zagrebačkih bolnica koji rade takve zahvate, odnosno transplantacije. U Adnanovom slučaju, do sada se iznosilo da bi transplantacija bila obavljena u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Izbjeći transport

– Sagledava se mogućnost da se zahvat obavi u Mostaru, upravo zbog Adnanovog stanja, kako bi se izbjegao transport. Ali to mi prepuštamo ljekarima, oni će najbolje procijeniti kako i šta. Najvažnije je da Adnan izdrži, a što se tiče donora, on je spreman, samo me danas (jučer, op.a.) tri puta zvao, pita čovjek hoćemo li uspjeti – kaže nam Gačanica.

Borba Adnana Šemića, koji boluje od Vilsonove bolesti, dirnula je brojne građane, ali i ujedinila bh. političare koji su ekspresno donijeli dopune Zakona prema kojem donor više ne mora biti srodnik, izvanbračni partner ili rodbina povezana s pacijentom.

Odbijeni u Turskoj

U Adnanovom slučaju niko od srodnika ili rodbine nije mogao biti donor, a nakon apela putem društvenih mreža, podsjetimo, javio im se Mijailović. U Turskoj, gdje su bili dva puta, samo ih je korak dijelio od transplantacije, međutim, u konačnici su i tamo odbijeni zbog gotovo istog zakona kakav je donedavno bio u FBiH.

avaz

Slični članci

Back to top button