BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicTurizamVijesti

HIDROELEKTRANA ULOG Sud odbio tužbu Udruženja “Zeleni Neretva Konjic”, Kinezi nastavljaju s radovima

Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu da se odbija tužba Udruženja “Zeleni Neretva Konjic” u upravnom sporu ishodovanja ekološke dozvole za HE Ulog od nadležnog entitetskog ministarstva.

Prilikom prvobitne tužbe kod Okružnog suda u Banjoj Luci po istoj pravnoj stvari donesena je slična presuda te da je to i bio povod da se uputi apelacija Vrhovnom sudu za preispitivanje presude osnovnog suda u Banjoj Luci.

“S obzirom da je ovo naša posljednja aktualna tužba u vezi HE Uloga osjećamo se dužni da informaciju podijelimo sa građanima, ne želeći da dajemo neke lažne nade u pozitivan ishod nastavka pravne borbe na Ustavnom sudu BiH. Naime, ovo tvrdimo iz razloga što sudovi predmete rješavaju veoma sporo, te nismo sigurni da li će eventualna pozitivna presuda u budućem razdoblju (čitaj: par godina) moći biti primjenjena u praksi kada već ‘danas’ HE Ulog počinje sa pripremnim radom i probnim punjenjima”, navode iz udruge Zeleni Neretva Konjic.

Investitor u HE Ulog je kompanija EFT u vlasništvu Vuka Hamovića. Hidroelektrana “Ulog” je instalirane snage 35 megavata, brana je visoka 53 metra a izlazni tunel dug oko tri kilometra.

Izvođač radova je kineska kompanija Sinohydro Corporation Limited.

Ukupna vrijednost investicije je 70 milijuna eura, prema službenoj stranici EFT grupacije.

Ekolozi su u proteklom razdoblju upozoravali na zagađenje Neretve i pomor ribe. Također, Vlada  FBiH je u listopadu prošle godine zatražila od Vijeća ministara BiH zaštitu interesa Federacije BiH od posljedica izgradnje HE Ulog u Republici Srpskoj i sedam mini hidroelektrana, koji čine hidroenergetski sustav Gornja Neretva. 

hercegovina.info

Slični članci

Back to top button