BiHDruštvoHercegovinaKonjicSvijetVijesti

Sjećanje je snaga: Konjic obilježio 29. godišnjicu genocida u Srebrenici

Konjic, 11. jula 2024. godine: Grad Konjic i njegovi stanovnici su i ove godine nizom aktivnosti odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, obilježavajući 29. godišnjicu ovog strašnog zločina.

Kolektivna dženaza i Marš mira

Gradonacelnik Konjica Osman Ćatić je sudjelovao u kolektivnoj dženazi za 14 srebreničkih žrtava u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. U znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama, naglasio je važnost sjećanja i svjedočenja istine o genocidu u Srebrenici. Sedam Konjičana je uz podršku Grada Konjica sudjelovalo u trodnevnom Maršu mira Nezuk-Potočari, dok je više od 100 Konjičana autobusom otišlo u Srebrenicu na kolektivnu dženazu.

Sirene, bijeli ljiljani i izložba fotografija

U znak sjećanja na žrtve, u Konjicu su u 12 sati aktivirane sirene za uzbunu. Mališani Dječijeg obdaništa “Zulejha Begeta” Konjic su s odgajateljicama sa Stare kamene ćuprije bacili bijele ljiljane u Neretvu. Narodni univerzitet Konjic je na terasi Zavičajnog muzeja organizovao izložbu fotografija “Kad majčina suza kane” autora Esada Esse Lukača.

Fudbaleri i poruke atletičara

Fudbaleri Fudbalskog kluba Igman Konjic su se simbolično prisjetili žrtava genocida brojem 8372 na svojim dresovima, uz poruku “Da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponovi!”. Atletski klub PACE je organizovao šetnju, trku i vožnju bicikla dugu 8372 metra, u znak sjećanja na nedužne žrtve.

Sjećanje i borba za pravednost

Ovim su aktivnostima Konjičani još jednom potvrdili svoju predanost sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici i borbi za pravdu. Genocid u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, a borba za suđenje i kažnjavanje počinitelja ovog zločina mora se nastaviti.

Slični članci

Back to top button