BiHSvijetVijesti

Maratonac iz Hrvatske istrčao simboličnih 8372 metara u čast genocida u Srebrenici

Ruđer Bošković, dugogodišnji maratonac iz Metkovića u Hrvatskoj, danas je u svom gradu istrčanu trku posvetio svim nevinim žrtvama srebreničkog genocida.

Simolično je istrčao tačno 8372 metra u znak na isto toliko nevino ubijenih muškaraca, žena i djece u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Uz to na Facebooku je ostavio jednu prelijepu poruku koju prenosimo u cjelosti:

“Jutros u mom Metkoviću, trčao sam utrku mira dugu 8372 metra u spomen Srebrenice. U čast i sjećanje na preko 8000+ bezumno pogubljenih, mladih, starih, djece, pokoj vječni neka Vam Gospodin da, svjetlost vječna nek vam svijetli, počivajte u miru.

Genocid u Srebrenici jedna je od najmračnijih stranica europske povijesti. To je poraz čovječanstva, poraz civilizacije, masakr pred kojim svi moramo zastati, kleknuti i pogledati dolje u zemlju pa u nebo, kako se to nikome nikada ne bi ponovilo, a mi koji smo ostali živi i slobodni, da našu djecu i buduće generacije učimo miru, suživotu, prijateljstvu, bez obzira na vjeru, naciju, zastavu, čovjek jesi ili nisi, trećeg nema”, napisao je.

Inače, Ruđer Bošković je nadaleko poznati dugoprugaš, a malo koju trku u regionu uspije da propusti i pored svih obaveza koje ima.

Osim po tome, među svojim sugrađanima i običnim narodom svih vjera i nacija prepoznat je kao veliki humanitarac i čovjek iskrenog, dobrog i otvorenog srca.

Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button