BiHSvijetVijesti

Lagumdžija otvorio komemoraciju povodom godišnjice genocida u Srebrenici u New Yorku

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija obratio se na komemoraciji, koja se na visokom nivou održava danas u sali Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

On se na početku obraćanja zahvalio svim konsponzorima Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Ovaj događaj je ujedno i naš poziv liderima da djeluju u pravcu postizanja pravde, povjerenja i dijaloga, priznavanja i podučavanja historijskih činjenica, odavanja počasti i sjećanja na žrtve, utvrđivanja identiteta onih koji su još uvijek nestali i privođenja svih izvršitelja pravdi, suočavajući se s korijenima politika koje su dovele do genocida”, rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je 14 žrtava jutros pronašlo svoj smiraj te podsjetio da neke žrtve još nisu pronađene.

Uputio je riječi zahvalnosti sekretaru UN-a, koji danas nije bio u mogućnosti doći te je poslao svog savjetnika.

“Želim se zahvaliti ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću koji je pored svojih obaveza na NATO samitu došao ovdje. Želim da se zahvalim svima koji će se obratiti”, rekao je Lagumdžija.

U nastavku je prikazan kratki videosnimak, koji je pripremio Memorijalni centar u Srebrenici, a zatim su krenuli govori.

Nakon toga se ponovo obratio Lagumdžija, koji je kazao: “Nikada ne bi trebali zaboraviti da su dešavanja u Srebrenici jedan od najmračnijih perioda moderne ljudske historije”.

klix.ba

Slični članci

Back to top button