SportSvijetVijesti

Nizozemska i Engleska večeras odlučuju o drugom finalisti Eura 2024

Fudbalske reprezentacije Nizozemske i Engleske večeras od 21 sat u Dortmundu igraju drugo polufinale Evropskog prvenstva.

Nizozemsku ili Englesku u finalu već čeka Španija koja je sinoć bila bolja od Francuske (2:1).

Po drugi put u pet godina ova dva evropska velikana susreću se u polufinalu, a Nizozemska je trijumfovala 3:1 nakon produžetaka u okršaju Lige nacija 2019. godine.

Prema svemu prikazanom, nikoga ne bi iznenadilo ako bi ovaj dugo očekivani susret još jednom otišao u produžetke, pogotovo jer je pet od posljednjih osam utakmica između ovih timova završilo neriješeno.

Nizozemci igraju prvo polufinale na Euru još od 2004. godine, dok su Englezi u borbi za novo finale nakon što su na prošlom šampionatu na domaćem terenu izgubili od Italije nakon penala.

Nizozemska je prikazala bolju igru u dosadašnjem toku turnira, ali Engleska uprkos neubjedljivim partijama važi za blagog favorita.

“Za cijelu naciju, to je nešto posebno. Mi smo mala zemlja i u polufinalu smo sa Engleskom, Francuskom i Španijom. Zaista smo ponosni. Morali smo da se mučimo, ali plasman u polufinale je veliki uspjeh za nas”, rekao je nizozemski selektor Ronald Koeman.

S druge strane, Gareth Southgate, ponovio je da je njegova ekipa pod velikim pritiskom.

“Naša namjera je da igramo sa loptom, ali imate protivnike koji pokušavaju da vas zaustave. Naš tim je od početka bio pod ogromnim pritiskom, ali je i tako dobro prošao. Trenutno nismo u mogućnosti postizati mnogo golova, ali posljednje tri utakmice smo igrali protiv timova sa pet odbrambenih igrača. Stigli smo do našeg trećeg polufinala u četiri pokušaja, ali to nije mjesto gdje želimo da se završi”, poručio je Southgate.

Sudija utakmice je Nijemac Felix Zwayer, a očekuje se da selektori ne mijenjaju sastave previše u odnosu na ranije susrete.

Utakmicu između Nizozemske i Engleske možete gledati u direktnom TV prijenosu na BHRT-u.

Slični članci

Back to top button