SvijetVijesti

Objavljena lista najboljih gradova za život na svijetu za 2024. godinu

Smatra se jednim od najljepših gradova na svijetu koje treba posjetiti, a čini se da je i Beč nenadmašno mjesto za život, piše CNN.

Austrijski grad ponovo je proglašen gradom koji je najpodobniji za život na svijetu na godišnjoj listi Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU, sestrinska organizacija The Economista, rangirala je 173 grada širom svijeta na osnovu brojnih faktora, uključujući zdravstvenu zaštitu, kulturu i okoliš, stabilnost, infrastrukturu i obrazovanje.

Beč je na vrhu liste treću godinu zaredom, dobivši “savršene” ocjene u četiri od pet kategorija – grad je bio niže ocijenjen za kulturu i životnu sredinu zbog očiglednog nedostatka značajnih sportskih događaja.

Odmah iza glavnog grada Austrije, danski Kopenhagen je zadržao drugo mjesto, dok se švicarski Cirih sa šestog popeo na treće mjesto na listi.

Australijski Melburn je pao s trećeg na četvrto mjesto, dok se kanadski grad Kalgari izjednačio na petom mjestu sa švicarskim gradom Ženeva.

Kanadski Vankuver i australijski Sidnej dijele sedmo mjesto, a japanska Osaka i novozelandski Okland zaokružili su prvih 10 na zajedničkom devetom mjestu.

Sjeverna Amerika je postigla najviši prosječan rezultat za obrazovanje. Međutim, ocjene za infrastrukturu bile su niže nego prethodne godine u Kanadi zbog “akutne stambene krize”, koja je pogodila nekoliko regija.

– Situacija je posebno zabrinjavajuća u Australiji i Kanadi, gdje je dostupnost nekretnina za iznajmljivanje na historijski niskom nivou, a otkupne cijene su nastavile rasti uprkos povećanju kamatnih stopa – navodi se u izvještaju.

U Aziji, Hong Kong je doživio najveće poboljšanje rezultata od prošle godine, popevši se sa 61. mjesta na 50. zahvaljujući poboljšanju stabilnosti i rezultata zdravstvene zaštite.

Gradovi Ujedinjenih Arapskih Emirata ove su godine ostvarili neke od najvećih povećanja rezultata, s Abu Dabijem i Dubaijem koji su se popeli na listi, a Rijad, Džeda i Al Khobar u Saudijskoj Arabiji također su ostvarili značajan napredak.

U međuvremenu, izraelski Tel Aviv je doživio jedan od najvećih padova, pao je za 20 mjesta na 112. mjesto zbog rata u Gazi.

I ovako izgleda lista deset najboljih:

1. Beč, Austrija

2. Kopenhagen, Danska

3. Cirih, Švicarska

4. Melburn, Australija

5. Calgary, Kanada

5. Ženeva, Švicarska

7. Sidnej, Australija

7. Vancouver, Kanada

9. Osaka, Japan

9. Auckland, Novi Zeland.

Slični članci

Back to top button