DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

Na čelnim pozicijama sudova i tužilaštva u HNK uglavnom su Hrvati

Na pet od šest rukovodnih pozicija u pravosudnim institucijama Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) imenovani su pripadnici hrvatskog naroda, a pokušaj da se krene u “popravku” ovakvog nacionalnog disbalansa u srijedu su odbili državni zastupnici iz HDZ-a i SNSD-a.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 3. jula, nije usvojen izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine za prošlu godinu, a ni zaključak predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA Šerifa Špage da Zastupnički dom zaduži VSTV da u što kraćem roku razmotri nacionalnu strukturu rukovodilaca pravosudnih funkcija u HNK i uskladi je s odgovarajućim odredbama Ustava FBiH.

Protiv su bili iz HDZ-a i SNSD-a.

Kako je istakao Špago, trenutno su Hrvati na rukovodećim pozicijama Kantonalnog suda u Mostaru, Kantonalnog tužilaštva HNK, te općinskih sudova u Čapljini, Čitluku i Konjicu, dok je na poziciji predsjednika Općinskog suda u Mostaru Bošnjak. Na rukovodećim pozicijama nema pripadnika srpskog naroda i ostalih iako bi po popisu stanovništva iz 1991. godine, prema procjeni, Hrvati i Bošnjaci trebali biti na po dvije pozicije, a Srbi i ostali na po jednoj.

Pojašnjeno je da je ovaj disbalans nastao u periodu od 2021. godine, kada je na mjesto predsjednika Kantonalnog suda imenovana osoba iz reda hrvatskog naroda, a na toj poziciji je bila osoba iz reda bošnjačkog naroda, a isto se desilo pri imenovanju predsjednice Općinskog suda u Konjicu 2023. godine.

Špago je kazao da ovo nije u skladu ni sa Zakonom o VSTV-u ni odredbama Ustava FBiH koje preciziraju zastupljenost u sudovima u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine.

– Nažalost, nije prošao prijedlog zaključka. O tome će se glasati u drugom krugu. HDZ je bio protiv iako su 2016. godine, kada je formiran Općinski sud u Čitluku i kada je VSTV imenovao sudije (dvoje Bošnjaka, jedan Srbin i “samo” jedan Hrvat), pokrenuli političko pitanje koje je rezultiralo time da bude poništena odluka VSTV-a.

Znači, tamo gdje im odgovara podržavaju nacionalnu strukturu, a tamo gdje im ne odgovara ne podržavaju. Protiv zaključka je bio i SNSD, HDZ-ov koalicioni partner – prokomentirao je Špago.

On je najavio da će uputiti zastupničko pitanje VSTV-u zašto je prekršen ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih prilikom donošenja odluka o imenovanju predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru, Glavnog kantonalnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvankog kantona, predsjednika Općinskom suda u Mostaru, predsjednika Općinskog suda u Čitluku, predsjednika Općinskog suda u Čapljini i predsjednika Općinskog suda u Konjicu.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button