HercegovinaJablanicaMagazinTurizamVijestiZanimljivosti

Plaže o kojima oduševljeno pišu susjedi i svjetski mediji

U srcu Bosne i Hercegovine – na samo nekih sat vremena vožnje od njenog glavnog grada – smjestilo se jezero dugo otprilike 30 kilometara, u prirodi koja obiluje opravdanjima zbog kojih o njoj pišu i regionalni, ali i svjetski mediji.

“Susjedna zemlja je nezasluženo podcijenjena kada je u pitanju turizam”, naglasio je ovo u svom prošlogodišnjem osvrtu na ljepote Jablaničkog jezera hrvatski portal Index. “Predivno jezero u susjednoj Bosni i Hercegovini idealna je destinacija za odmor”, naslov je njihovog teksta posvećenom upravo Jablanici i okolini.

F.Z./N1

I zaista – vrlo vjerovatno podcijenjena ljepota jeste idealna za odmor. Naročito zbog činjenice da se ne morate unaprijed opredijeliti kako ga zamišljate provesti – u brojnima aktivnostima ili ležući na jednoj od niza plaža koje okružuju ovo umjetno jezero na rijeci Neretvi. Ako ste pak u ovoj drugoj grupi, zasigurno će vas dodatno motivisati činjenica da su plaže Jablaničkog jezera uvrštene na ovogodišnju listu stotinu najljepših plaža svijeta koju je sačinio britanski portal Beachatlas.

“Ovo je rijeka Neretva zaustavljena na tren”, ponosno nam govore mještani, dok naglašavaju da je voda potpuno čista i topla, naročito na sredini jezera.

F.Z./N1

Ni oni nisu sasvim sigurni koja od nekolicine privatnih ili ona jedna gradska se našla na spisku zajedno sa najfascinantnijim plažama Evrope, ali i Havaja, Tajlanda. U razgovoru za N1 veselo su istakli različita nagađanja, ali jedno je sigurno – svaka od njih nekoliko pružit će vam poseban ugođaj.

Do one gradske možete stići automobilom i parkirati u neposrednoj blizini, ili se pak, sa glavne ceste prošetati kroz sokake koji će vas također osvojiti bosanskohercegovačkim šarmom.

F.Z./N1
F.Z./N1

Dočekat će vas šljunkovita plaža sa hladom, u kojoj ćete u neradnim danima zasigurno uživati u miru. Vikendom je pak situacija dosta drugačija, a dodatnu živost unosi i ponuda u neposrednoj blizini – odnosno kafić sa restoranom, gdje možete iznajmiti i različite vrste plovila.

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

Ponuda je živahna i na svakoj od niza privatnih plaža koje okružuju ovaj zeleni biser. Pogled vas neće razočarati niti iz jednog ugla, kao što možete vidjeti i iz galerije zabilježene na nekoliko različitih privatnih plaža.

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

Jedna od njih proglašena je 57. najljepšom plažom svijeta – i iako je ljepota krajolika bila ključni faktor, nije bila presudna. U obzir su se uzimali i kulturni, kao i značaj kupališta za lokalnu zajednicu. O značaju ovih jablaničkih za tamošnju zajednicu najbolje govore činjenice da, kako su nam rekli, sve grade svojim rukama. Napredak vidljiv iz godine u godinu ponajviše je tu zbog napora domaćina, a za to su nagrađeni putnicima iz svih krajeva Evrope, pa i svijeta.

N1

Slični članci

Back to top button