DruštvoKonjicNVOVijestiZanimljivosti

GSS Konjic: Nova pojačanja u timu gorskih spasilaca!

Dva nova pripravnika gorskih spašavanja su se pridružila GSS Stanici Konjic nakon uspješno završenog osnovnog ljetnog kursa Gorske službe spašavanja u organizaciji GSS Federacije BiH.

Kurs je trajao četiri vikenda, a kandidati su iz različitih stanica (Konjic, Sarajevo, Tuzla i Zenica) stekli znanje i vještine potrebne za punopravno sudjelovanje u akcijama spašavanja.

Tokom kursa, kandidati su se upoznali s osnovama provođenja akcija spašavanja, opremom, mjerama predostrožnosti, korištenjem vitla i tehnikama korištenja transportnih sredstava. Vježbali su izradu sidrišta na terenu, spuštanje i dizanje uz uže, penjanje uz uže, izradu rukohvata, devijatora, nosila i bivaka. Također su imali priliku sudjelovati u simulaciji akcije spašavanja i steći iskustvo rada u timu.

Završni vikend kursa obilježio je pismeni ispit, prezentacija o gorskom spašavanju uz helikopter, te praktični dio koji je uključivao spašavanje iz kanjona i vježbu stijenskog spašavanja.

Kandidati su kroz izazovne aktivnosti kursa pomjerili granice izdržljivosti i tehničkog osposobljenja, te su dokazali da su spremni za novu ulogu u GSS Stanici Konjic.

Iskrene čestitke novim pripravnicima!

Slični članci

Back to top button