BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOSvijetVijestiZanimljivosti

Izviđači Konjica dobili nove bungalove i renoviranu kuhinju na Boračkom jezeru!

Konjic, 5. jula 2024. godine – Danas su na svečan način otvoreni novoizgrađeni bungalovi i renovirani objekti kuhinje i terase u izviđačkom kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru. Time su stvoreni izvrsni uslovi za boravak izviđača i gostiju.

Svečanosti su, osim izviđača i brojnih gostiju, prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Božena Kaltak, menadžerica UNDP-ovog projekta BRIDGE.

Grad Konjic je financijski podržao izgradnju bungalova s 100.000 KM, te dogradnju i rekonstrukciju kuhinje i terase s dodatnih 200.000 KM.

Na jednoj od Skupština Odreda izviđača Neretva Konjic sa rukovodstvom je razgovarano o potrebama koje izviđači imaju kako bi kamp na Boračkom jezeru bio što funkcionalniji i pružao kvalitetne uslove za izviđačke aktivnosti. Tom prilikom dogovorili smo saradnju koja je rezultirala finansijskom podrškom Grada Konjica najprije u iznosu od 100.000 KM, pa potom od 200.000 KM kako bi se realizovala dva značajna projekta izgradnje bungalova i izgradnje i opremanja kuhinje sa pratećim objektima, koji omogućavaju izviđačima ugodan ambijent za njihove aktivnosti. Nećemo na ovom stati, ulagat ćemo u izviđačku infrastrukturu i u budućnosti. U planu je uređenje izviđačke osmatračnice kod Doma izviđača u Konjicu, te uređenje zgrade Doma – kazao je gradonačelnik Ćatić, koji je čestitao rukovodstvu i svim članovima Odreda na angažmanu, izražavajući zadovoljstvo zbog aktivnosti koje su Grad Konjic i Odred izviđača zajednički realizovali.

– Želim da se zahvalim UNDP-u sa kojim sarađujemo u ovom značajnom projektu kao i projektima energetske efikasnosti – naglasio je gradonačelnik Ćatić.

UNDP je, osim uređenja kampa, surađivao s Gradom Konjic na brojnim drugim aktivnostima, uključujući organiziranje sportskih igara mladih i čišćenje i održavanje planinarskih staza.

Grad Konjic nam je bio jako dobar partner u ovom projektu, pa smo osim uređenja kampa u Konjicu realizovali i niz drugih aktivnosti, organizujući sportske igre mladih, kao i čišćenje i održavanje planinarskih staza. Aktivnosti koje je UNDP BiH realizovao ovdje sa Gradskom upravom Konjic finansijski je podržala Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije. – kazala je Božena Kaltak, menadžerica projekta BRIDGE.

Ovo je zaista jedan sretan dan za nas, jer smo zahvaljujući Gradu Konjicu, gradonačelniku, UNDP-u i svim dobrim ljudima koji pomažu ovu priču dobili kvalitetne uslove za život i rad u kampu, koji je prije svega namjenjen djeci Konjica, mladima, kao i društveno korisnim organizacijama, koje ih okupljaju, kako bi se učili pravim vrijednostima. Nadam se da će generacije koje dolaze, znati cijeniti sve ovo, da će čuvati i paziti, kako kamp tako i prirodu u kojoj se kamp nalazi – kazao je starješina Odreda Haris Hadžizukić.

Novi bungalovi i renovirana kuhinja znače puno izviđačima.

“Proširenje kapaciteta i stvaranje što kvalitetnijih uslova za djelovanje je velika podrška radu Odreda,” rekao je Muamer Nuhanović, član predsjedništva Odreda. “Nova kuhinja će nam omogućiti da hranu pripremamo na kvalitetniji, jednostavniji i sigurniji način.” – poručili su Muamer Nuhanović, član predsjedništva Odreda i Eso Halebić, veteran izviđač, koji se brine o ekonomiji u kampu.

Svečanost je završena druženjem, zabavnim i sportskim aktivnostima u kojima su uživali svi prisutni.

Slični članci

Back to top button