BiHDruštvoVijesti

Zastupnica Halilović podnijela inicijativu o dopuni zakona kojim bi se omogućila bezgotovinska naplata saobraćajnih kazni putem POS uređaja

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Suada Halilović podnijela je inicijativu prema Federalnom ministarstvu pravde i Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova za dopunu Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine a konkretno člana 23.istoga zakona a sve kako bi se stvorili uslovi za bezgotovinsku naplatu saobraćajnih kazni putem POS uređaja.

„Zakon o prekršajima Federacije BiH je posljednji put doživio izmjene 2014.godine, dok je RS usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima kojim se predviđa da se novčane kazne i troškovi platnog prometa mogu platiti elektronskim putem, uz korištenje POS uređaja na mjestu izvršenja prekršaja kod ovlaštenog službenika u policijskoj stanici ili kancelariji nadležnog ovlaštenog organa i tom prilikom se izdaje dokaz o uplati. Prema predviđenom rješenju, a koje još nije zaživjelo, ovu mogućnost plaćanja imat će sva fizička lica, bez obzira na prebivalište odnosno, da li su strani državljani ili državljani BiH“ navodi Halilović.

Zastupnica Halilović dalje navodi da bi se izmjenom navedenog zakona građanima olakšalo plaćanje saobraćajnih kazni,a kako navodi član 23. Zakona o prekršajima FBiH,stav (2) : U slučaju plaćanja novčane kazne u roku određenom na osnovu člana 57. ovog zakona kažnjenik se oslobađa plaćanja 50% iznosa izrečene novčane kazne.

Kao ključne razloge za dopunu ovoga zakona ona navodi sljedeće:

Jednostavnije plaćanje kazni – Omogućavanje bezgotovinskog plaćanja saobraćajnih kazni putem POS uređaja na mjestu prekršaja značajno bi olakšalo proces za građane, smanjujući potrebu za odlaskom u banku ili poštu.

Smanjenje korupcije – Bezgotovinsko plaćanje smanjuje mogućnosti za koruptivne radnje, jer eliminiše direktne gotovinske transakcije između građana i službenika.

Ušteda vremena i troškova za građane – Građani bi bili oslobođeni plaćanja bankovnih naknada za uplate po prekršajnom nalogu, što bi rezultiralo direktnom finansijskom uštedom.

Veći prihodi za Budžete – Prema informacijama Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), strani državljani imaju preko 570 hiljada KM neplaćenih novčanih kazni u cijeloj Bosni i Hercegovini zbog saobraćajnih prekršaja. Uvođenjem ovih izmjena, povećao bi se priliv novčanih sredstava u budžete različitih nivoa vlasti.

Podrška digitalizaciji – Uvođenje elektronskog plaćanja saobraćajnih kazni putem POS uređaja predstavlja korak ka modernizaciji i digitalizaciji javne uprave, što je u skladu sa globalnim trendovima i potrebama građana.

Bolja naplata kazni od stranih državljana – Strani državljani često izbjegavaju plaćanje kazni zbog složenosti trenutnog sistema. Omogućavanje plaćanja putem POS uređaja olakšalo bi naplatu kazni i od strane stranih državljana.

Slični članci

Back to top button