DruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaVijesti

Vlada HNK-a: Povećana podrška mladim porodicama, nova imenovanja i strateški planovi

Mostar, 4. jula 2024. godine – Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na jučerašnjoj 22. redovnoj sjednici donijela niz odluka usmjerenih na poboljšanje života građana i poticanje razvoja Kantona.

Podrška mladim porodicama: Vlada je izdvojila 35.229,00 KM za subvencije mladim porodicama za otkup prve nekretnine. Sredstva su dostupna kroz Javni poziv Kabineta predsjednice Vlade, a rok za prijave je do kraja godine.

Novi zamjenik komesara policije: Mirsad Subašić imenovan je za novog zamjenika komesara policije HNK-a na mandat od četiri godine.

Odvojeni milijuni za ceste: Vlada je izdvojila dodatnih milijun KM za održavanje regionalnih i priključnih cesta na području HNK-a u periodu od 2025. do 2029. godine.

Pomoć borcima: Vlada je preusmjerila 50.000,00 KM Ministarstvu za pitanja boraca HNK-a za isplate dodatnih prava borcima i članovima njihovih obitelji.

Nasilje u porodici: Usvojen je Program mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici u HNK-u za period od 2024. do 2026. godine. Cilj programa je poboljšanje koordinacije nadležnih institucija i ustanova te pružanje efikasne pomoći žrtvama nasilja.

Zdravlje i poljoprivreda: Vlada je prihvatila izvještaje o radu zdravstvenih ustanova u Kantonu te o proljetnoj sjetvi i stanju u šumarstvu. Odobrena su i sredstva za provođenje Strategije ruralnog razvoja HNK-a.

Energija i okoliš: Vlada je dodijelila koncesije za izgradnju fotonaponskih elektrana na području Mostara te prihvatila izvještaje o radu Fonda za zaštitu okoliša HNK-a. Osigurana su i sredstva za vatrogastvo u 2024. godini.

Ovo su samo neke od najznačajnijih odluka donesene na jučerašnjoj sjednici Vlade HNK-a. Više informacija o svim odlukama možete pronaći na web stranici Vlade HNK-a: https://www.vlada-hnz-k.ba/.

Slični članci

Back to top button