DruštvoHercegovinaMagazinVijesti

Panel diskusija istakla ključnu ulogu žena u Mostaru

Inicijativa građanki/na Mostar organizovala je 3. jula 2024. godine panel diskusiju pod nazivom “(Ne)vidljive žene u lokalnoj zajednici”. Događaj se održao u prostorijama Udruženja žena Vrba u Gnojnice-Vrbi i okupio je brojne zainteresovane građane i građanke koji su došli da čuju i podrže razgovor o ulozi žena u lokalnim zajednicama.

Važnost uloge žena u društvu

Panel diskusija je istaknula ključnu ulogu žena u poboljšanju kvaliteta života u svim segmentima društva. Esma Pekušić i Azra Čamo, panelistice sa bogatim iskustvom i različitim perspektivama, zajedno s moderatoricom Medinom Gosto Bakić, obogatile su razgovor i pružile dublji uvid u izazove i mogućnosti za žene u lokalnoj zajednici.

Ifeta Ćesir Škoro, u svojoj izjavi, naglasila je značaj ovakvih događaja: „Uloga žena u lokalnoj zajednici od izuzetne je važnosti jer žene svojim doprinosima značajno poboljšavaju kvalitet života u svim segmentima društva. Kroz historiju Mostara i Hercegovine, žene su često ostajale nevidljive i nepriznate za svoje napore i postignuća. Inicijativa građanki/na Mostar pokrenula je ovaj projekt kako bi promijenila tu percepciju i predstavila značajnu društvenu ulogu žena kroz historiju. Naša panel diskusija ‘(Ne)vidljive žene u lokalnoj zajednici’ ima za cilj podići svijest o važnosti osnaživanja žena i njihovog aktivnog uključivanja u sve aspekte društva. Kroz ovakve događaje stvaramo prostor za dijalog, podršku i međusobno ohrabrivanje žena, čime doprinosimo jačanju njihove uloge u lokalnim zajednicama. Ovaj projekt nije samo prilika da prepoznamo i cijenimo doprinos žena, već i da potaknemo njihovo dalje djelovanje i aktivno sudjelovanje u društvenim procesima. Želimo naglasiti da je podrška svih građanki i građana ključna za širenje svijesti o važnosti uloge žena u lokalnim zajednicama.”

Izazovi i prilike za žene

Alma Pelo Zagorčić predstavnica Inicijative građanki/na Mostara je zaključila: „Kroz historiju, žene su se suočavale s mnogim izazovima u borbi za ravnopravnost. Stoga je ključno naglasiti njihov značaj i ulogu u svakoj lokalnoj zajednici. Raspravljali smo o različitim ulogama žena – majki, odgajateljica, njegovateljica, radnica i domaćica – te o njihovom često nevidljivom radu.

Cilj ovog panela je istaknuti potrebu za unapređenjem položaja žena u malim zajednicama, priznajući njihov neizmjerni doprinos i osiguravajući im zasluženu ravnopravnost.”

Podrška lokalne zajednice

Panel diskusija “(Ne)vidljive žene u lokalnoj zajednici” pružila je prostor za dijalog, podršku i međusobno ohrabrivanje žena, s ciljem jačanja njihove uloge u društvenim procesima.

„Žene su podijelile svoje životne priče iz mladosti i onih drugih vremena, kao i opisale svoj život sada i posljednjih godina. Životne priče koje su ostavile traga na njih, ali i izgradile ih kao osobe. Istakle su značaj udruženja u lokalnoj zajednici i koliko njima znači što su u udruženju. Imaju taj osjećaj pripadnosti gdje mogu biti to što jesu i raditi ono što vole. Za udruženje je značajna, kao i uvijek, ta povezanost s drugim udruženjima, prijateljstva i buduća saradnja. Zajedno podižemo svijest o tome koliko su žene bitne u zajednici i sav njihov doprinos. Da budu svjesne svoje uloge i slobodno pričaju svoje priče“, naglasila je Medinom Gosto Bakić ispred Udruženja žena Vrba – Gnojnice.

Inicijativa građanki/na Mostara se zahvaljuje svim građanima i građankama, posebno iz Gnojnica, na odzivu i podršci ženama u njihovim naporima za ravnopravnost i priznanje u lokalnim zajednicama.

Slični članci

Back to top button