BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Održani kantonalni sastanci sindikata u HNK, ZHK i K10/HBŽ

U okviru projekta „Zajedno za radnička prava“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra iz Švedske, održana su tri kantonalna/županijska sastanka sindikata, i to u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Kantonu 10/HBŽ.

Sudionici sastanaka su bili predstavnici sindikata iz javnog i privatnog sektora – članovi Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava i članovi Mobilnog tima Koalicije.

Tema Kantonalnog sastanak sindikata HNK/HNŽ bila je “Problematika sindikata u HNK/HNŽ i Uspostava Koordinacije sindikata”.

Uvodničarka na navedene teme je bila Edina Čomić predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH- KO HNK, kao i članica Mobilnog tima Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava.

Razgovaralo se o uspostavljanju koordinacije sindikata HNK koja bi služila kao poveznica svih sindikata koji djeluju na tom području i omogućila bi bolju i lakšu komunikaciju, međusobnu podršku, jedinstveno djelovanje za iste ciljeve svih radnika/ca i snažniji nastup prema socijalnim partnerima, poslodavcima i javnosti.

“Prvi korak za uspostavljanje koordinacije jeste potpisivanje Memoranduma o suradnji, mislim da će Vas ovaj Memorandum povezati i na neki način obvezati da podržavate jedni druge, da otvoreno razgovarate za stolom, a ne “iza leđa” i putem društvenih mreža” kazala je Zulka Baljak, izvršna direktorica Centra za građansku suradnju iz Livna.

Prisutni su se složili da je prijeko potrebna koordinacija kako bi se ujedinili i zaštitili svoje zajedničke interese.

Slični članci

Back to top button