BiHVijestiZanimljivosti

BIHAMK savjeti: Najpovoljnije rute za odlazak na more 2024. godine

Iz tog razloga, na stranici BIHAMK-a uvijek možete pronaći informacije koje vam mogu olakšati putovanja i učiniti ih interesantnijim, bez stresa i čekanja.

Kako najbrže doći do željenog odredišta

I dalje je najfrekventniji granični prelaz u ljetnim mjesecima Doljani/Metković. Kako biste izbjegli višesatna čekanja na ovom prelazu iz BIHAMK-a predlažu da izaberete druge itinerere.

Ukoliko putujete u Makarsku ili sjevernije predlažemo da se sa magistralnog puta M-17 isključite u Jablanici i da preko Blidinja i Posušja dođete do graničnog prelaza Osoje/Vinjani Gornji.

Kada preko tog graničnog prelaza uđete u Hrvatsku možete se tunelom Sveti Ilija spustiti do Baškog Polja. Ukoliko putujete ka sjevernom dijelu Dalmacije možete se na naplatnom mjestu Zagvozd uključiti na autocestu ka Splitu i dalje.

Ukoliko su na graničnom prelazu Osoje također gužve (posebno vikendom), možete koristiti granični prelaz Gorica/Vinjani Donji.

Također, prema Splitu možete i preko srednje Bosne (via Vitez, Bugojno, Livno, granični prelaz Kamensko ili Prisika).

Ukoliko putujete na dio Makarske rivijere od Gradca do Makarske, iz BIHAMK-a predlažu da koristite granične prelaze: Gabela Polje, Bijača, Zvirići ili Crveni Grm.

Podsjećamo, na granični prelaz Gabela Polje dođete ako na par kilometara prije GP Doljani skrenete desno, a cesta duga nešto više od 5 km vodi vas do ovog graničnog prelaza.

Na granični prelaz Bijača najlakše možete doći ako se sa magistralnog puta M-17 isključite u Čapljini, uđete u grad i na drugom kružnom toku odvojite se ka GP Bijača (označeno putokazom).

Nakon nekoliko kilometara vidjet ćete odvajanje desno na A-1. Tu se uključujete na autocestu koja vas vodi do graničnog prelaza Bijača (cestarina za taj dio A-1 iznosi 1,20 KM).

Istu cestu koristite i ako želite na granični prelaz Zvirići, s tim što na autocesti prije samog graničnog prelaza Bijača imate odvajanje za Zviriće (sve je označeno putokazima i lako je se snaći).

Za putovanje na Dubrovačku rivijeru možete koristiti granične prelaze Trebimlja/Čepikuće ili Ivanica/Donji Brgat.

Za one koji ne znaju, do graničnog prelaza Trebimlja/Čepikuće se dolazi preko Stoca, Ljubinja i Ravnog.

Također, iz BIHAMK-a savjetuju da koristite novu dionicu ceste Stolac-Neum, a onda ako putujete ka Pelješcu ili ka Dubrovniku imate samo jedan granični prelaz Neum I/Klek ili Neum II/Zaton Doli.

Putovanje u Crnu Goru

Osim Hrvatske, veliki broj bh. građana putuje u Crnu Goru.

Najkraći put iz Sarajeva za Podgoricu je preko graničnog prelaza Hum/Šćepan Polje. Oni koji su već koristili ovaj putni pravac znaju da je zadnjih 14 kilometara prije granice u lošem stanju i da je zbog pokrenutog klizišta na tom dijelu puta dozvoljen saobraćaj samo putničkim vozilima.

Iz BIHAMK-a preporučuju korištenje graničnih prelaza: Deleuša, Klobuk ili Zupci.

Deleuša je granični prelaz u blizini Bileće.

Klobuk je granični prelaz na cesti Trebinje-Nikšić.

Zupci su na cesti Trebinje-Herceg Novi.

Napomena da je do kraja avgusta privremeno otvoren i granični prelaz Krstac (Gacko-Nikšić).

Ukoliko putujete u Albaniju preko ovih graničnih prelaza dođete do Podgorice, zatim preko mjesta Tuzi dođete do Skadra, a onda put nastavljate prema Draču i ostalim turističkim mjestima u Albaniji.

U Crnu Goru i Srbiju državljani Bosne i Hercegovine mogu putovati sa ličnom kartom, dok je u ovim zemljama za djecu obavezno posjedovanje pasoša.

Prije nego krenete na put provjerite da li posjedujete svu potrebnu dokumentaciju i na vrijeme se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima.

To uvijek možete uraditi i pozivom na broj Informativnog centra BIHAMK-a 1325.

Za pozive iz inostranstva pozovite +387 33 212 773.

Uz BIHAMK člansku karticu osjećat ćete se sigurnim gdje god da putujete.

BIHAMK.ba

Slični članci

Back to top button