BiHHercegovinaVijesti

Preokret u priči oko gradnje zgrade HNK u Mostaru: Kreće pravna bitka!

Kako saznaju Vijesti.ba danas će pred Opštinskim sudom u Mostaru biti održan treći nastavak pripremnog ročišta, vezano za spor oko izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.

Trenutno se iza priče o građenju HNK u kojem bi bile smještene sve ustanove sa hrvatskim predznakom, pa i one koje politika HDZ-a svojata kao što je Simfonijski orkestar, dešava prava drama u kojoj su glavni akteri Javni pravobranilac Grada Mostara Almir Mujkanović i Gradonačelnik Mario Kordić.

Naime, uprkos tvrdnjama iz HNK kao i tvrdnjama cijelog hrvatskog političkog establišmenta u Mostaru koji stoji iza ovog nacionalnog projekta, da kazalište ima svu urednu dokumentaciju, sve su prilike da nije tako te da je Mujkanović našao “pukotine” u dokumentaciji koju oni brižljivo grade još od kraja 1995. godine.

Dozvola za građenje kazališta, bez obzira koliko i sama bila suspektna jer su npr. neki dokumenti u tom procesu izdavani i tokom vikenda, zasniva se na Ugovoru o ortakluku od 7.8. 1996. godine zaključenom između tada već nepostojeće (Hrvatske) Opštine Mostar i sa pečatom tzv. HR HB s jedne strane, i Hrvatskog narodnog kazališta s druge strane.

Tim ugovorom ugašena opština kojom su (kao i danas Gradom) suvereno vladali kadrovi HDZ-a pod palicom Mije Brajkovića, suprotno Ustavu FBIH, suprotno Rimskom sporazumu i Prijelaznom Statutu Grada Mostara od februara 1996.godine, raspolažu zemljištem koje je u tzv. Centralnoj zoni i koje je kao takvo u isključivoj nadležnosti Grada Mostara.

Na ovu činjenicu vrlo obimnom korespondencijom koja je kao dokaz predložena na sudu, reaguje OHR ali i Safet Oručević u svojstvu dogradonačelnika Grada Mostara, što kadrovi HDZ-a ignorišu.

U narednim godinama više puta inspekcija zabranjuje građenje, ali se isto nastavlja uz upućene prijetnje smrću postupajućem inspektoru.

U sličnoj situaciji našao se i Javni pravobranilac, koji je prvo bio izložen kako javnoj diskreditaciji tako i pokušajima smjene i to svim sredstvima, sve kako bi se spriječilo oglašavanje ništavim pomenutog ugovora, a slijedom čega će se i ostala dokumentacija ali i čitav narativ o zakonitosti građenja srušiti kao kula od karata.

Sve će to otvoriti nove dimenzije o odnosima u Mostaru te potencijalno presložiti karte po pitanju hrvatske političke i prostorne dominacije u Mostaru.

Vijesti.ba će pratiti dešavanja u ovom slučaju, a u narednim danima donosimo još detalja.

Slični članci

Back to top button