BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaSvijetVijestiZanimljivosti

U džematu Liezen svečano otvorena džamija: Konjičanin, Adem Zukić šalje selame iz Austrije

Liezen, 1. juli 2024. godine – U džematu Liezen u Austriji u subotu je svečano otvorena džamija, u prisustvu velikog broja vjernika. Džamiju je otvorio i vakufom proglasio izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

FOTO: MINA

Malkić je u svom govoru istaknuo važnost međusobnog poštovanja, dobrih odnosa i pomoći unutar zajednice. Izgradnju džamije je označio kao veliki uspjeh i podsjetio da je to tek početak – džamija treba da okupi ljude, bude mjesto susreta i dobra, te da džematlije svojim djelovanjem šire dobro u društvu.

Džematski imam Sakib-ef. Zekan je s ponosom govorio o putu koji su prošli u izgradnji džamije i naglasio da je sve prošlo bez problema. Istaknuo je da je džemat u Liezenu već 30 godina, te da je izgradnja džamije, uz ostale aktivnosti, dokaz njihove iskrenosti i predanosti.

Predsjednik džemata Mujaga Muzaferović zahvalio se svima koji su sudjelovali u izgradnji džamije, te istaknuo da je džamija izgrađena sredstvima džematlija i da je to “jedna od najljepših džamija u Austriji”.

Svečanosti otvaranja džamije su prisustvovali i predstavnici vlasti te drugih vjerskih zajednica, a među njima i naš čitatelj Adem Zukić, koji je ovim putem uz nekoliko fotografija poslao srdačne selame i pozdrave svojoj rodbini i prijateljima u Konjicu. U svom je pismu izrazio radost zbog izgradnje džamije u svom džematu u Austriji.

Otvorenje džamije u Liezenu značajan je događaj za bošnjačku zajednicu u Austriji. To je simbol vjere, zajedništva i kulture, te podsjetnik na važnost međusobnog poštovanja i suživota u miru.


Slični članci

Back to top button