BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicVijesti

Živi heroji na Ivan Sedlu: Borci traže izgradnju spomenika braniocima BiH

Hadžići, 30. juna 2024. godine – Na planini Ivan Sedlo jučer je održana tradicionalna kulturna manifestacija sjećanja u organizaciji Patriotske lige Hadžići. Okupilo se oko 60 heroja – boraca Armije RBIH s područja Nevesinja, Mostara, Konjica, Hadžića i Sarajeva.

Borci su položili cvijeće na Partizanski spomenik i izrazili želju da se u blizini izgradi još jedan – spomenik braniocima BiH. Spomenik bi simbolizirao odbranu Bosne i Hercegovine u prošlom ratu i bio dio kompleksa koji bi i dalje privlačio antifašiste iz cijele zemlje i regije.

“Previše je suza i krvi proliveno za našu domovinu. Dužnost nam je da njegujemo kulturu sjećanja kako bismo očuvali odbrambeno-oslobodilački karakter rata. To je bila agresija na našu domovinu i svjedočimo da se gotovo svakodnevno pokušava promijeniti narativ i karakter rata u BiH,” rekao je Esed Muhibić, predsjednik Patriotske lige Općine Hadžići.

“Iz godine u godinu evociramo uspomene. Ovaj put smo se okupili u skromnijem broju, iako smo planirali okupiti više stotina boraca iz cijele BiH. Zbog nekih drugih razloga i moje zdravstvene operacije nismo uspjeli to sprovesti,” dodao je on.

Muhibić je istaknuo stratešku važnost Ivan Sedla za opstanak i odbranu domovine. “Čitajući sadržaj Karadžićeve direktive za vođenje rata u BiH, vidimo da su agresori na mnogim prostorima ispunili zadatke. Nisu uspjeli ovladati ovim krajem, a mi, borci Armije RBIH, uz pomoć boraca iz Konjica, planirali smo i usklađivali aktivnosti obrane,” naglasio je.

“Ivan Sedlo je ostalo ključna komunikacija koja spaja Bosnu i Hercegovinu. Ovdje prolaze željezničke i cestovne komunikacije. To je od posebne važnosti u današnje vrijeme imati u vidu, posebno kada se govori o disoluciji i raspadu države,” istaknuo je govornik.

Iako su brojne pozivnice upućene političkim subjektima i institucijama općinske i kantonalne vlasti, niko se nije odazvao ovom skupu. “Udruženje boraca Patriotske lige Hadžići postalo je kost u grlu mnogima zbog pitanja i nedoumica vezanih za ovaj strateški pravac. Još uvijek niko nije dao jasan odgovor na naša pitanja vezana za Ivan Sedlo,” rekao je Muhibić.

Borci traže odgovor na pitanje šta se gradi na Ivan Sedlu, s obzirom da se vjetrenjače razdvajaju na dužini od gotovo kilometar, te zašto još uvijek nema odobrenja za izgradnju spomenika braniocima BiH na ovoj lokaciji.

Slični članci

Back to top button