BiHBiznisHercegovinaIntervjuKonjicPrivredaSvijetVijestiZanimljivosti

Badžak: Moj radni dan traje 24 sata (VIDEO)

U podcastu “Imam ideju” ugostili smo gospodina Jasmina Badžaka, direktora i vlasnika iznimno uspješne tvrtke Eurosjaj d.o.o. iz Konjica. Badžak poznat je ujedno i kao važna osoba u nogometnom klubu Željezničar iz Sarajeva.

Jasmin Badžak rođeni je Konjičanin i u tom gradu na Neretvi provodi čitav svoj dosadašnji život. Nakon rata pomagao je svome ocu u privatnom poslu, trgovačkoj radnji, ali je ubrzo krenuo s realiziranjem svojih ideja i vizija, želeći obiteljsku tvrtku preusmjeriti u proizvodnu, odnosno industrijsku oblast.

“Otac je bio inženjer kemije, jako dugo prisutan u ovoj oblasti. Vodio je ranije firmu Unis-Gal koja je i preteča današnjeg Eurosjaja. Znači, radi se o površinskoj zaštiti metala i svemu što uz to ide. Otac je u jednome trenutku, sa svojih 60 godina, odlučio pokrenuti svoju firmu kako bi pomogao meni i sestri. Bilo je to 1996. što su i sami počeci ekonomije u BiH”, kaže naš gost na početku razgovora.

“Vrlo bitna godina za Eurosjaj je 1998. kada smo otac i ja zajednički zaključili da trebamo prijeći iz trgovine u proizvodnju. Nakon te odluke otac je odlučio meni prepustiti veći dio vođenja posla”, kaže gospodin Badžak i obrazlaže također kako je u njihovom slučaju tekao proces prenošenja upravljanja na sljedeću generaciju.

Eurosjaj d.o.o. se bavi završnim radom u metaloprerađivačkoj industriji, jer je završna površinska zaštita metala, jer ništa metalno ne može biti kompletno bez te zaštite. Eurosjaj spada u pet europskih kompanija u branši, a prisutan je u auto industriji, graditeljstvu, elektro i drugim industrijama i stekao je reputaciju iznimno pouzdanog partnera.

Danas tvrtka zapošljava oko 550 djelatnika, inženjerskih i drugih struka, a svojom kvalitetom i uslužnošću uvijek pokušavaju pružiti kompletnu uslugu svojim naručiteljima. U tom smislu partnerski su povezani s izvozno orijentiranim firmama u BiH, široj regiji, ali i diljem Europe. Naravno, s gospodinom Badžakom kao iskusnim poduzetnikom i menadžerom mogli smo razgovarati i o nizu drugih tema, koje se tiču općih uvjeta za poslovanje kod nas. Aktivan u poduzetničkim udrugama, komunikativan i ustrajan kad su u pitanju transparentni zahtjevi poslodavaca prema vlastima, stekao je i širi uvid u stanje gospodarstva i zapreke koje priječe brži razvitak.

Čut ćete u razgovoru promišljanja i prijedloge našeg gosta o potrebi da se konačno provedu sveobuhvatne reforme, da se privatni, odnosno realni sektor rastereti, kroz reformu fiskalnih i drugih zakona koji se odnose na privredu. Važan dio našeg razgovora je i osvrt gospodina Badžaka na mlade generacije, njihove šanse i mogućnosti pronalaska posla, dobivanje adekvatnog obrazovanja, potom o fenomenu velikog odliva radne snage, a čut ćete i zašto naš gost misli kako je danas idealno vrijeme za pokretanje novih poduzetničkih projekata i kakva su njegova iskustva u samim počecima i na koje potencijalne opasnosti pritom treba obratiti pozornost.

Neka zapažanja, koja dolaze iz prve ruke i iz višegodišnjeg iskustva, mogu zasigurno poslužiti kao smjernice onima koji obnašaju vlast, a željeli bi učiniti nešto više za razvoj domaće ekonomije. Javni sektor i administracija mogu odigrati odlučujuću ulogu ukoliko se prilagode i moderniziraju.

Jedan poseban segment u podcastu je i angažman, bolje reći strast gospodina Badžaka prema nogometnom klubu Željezničar. Godinama je već u upravljačkim strukturama popularnog Želje, bio je i predsjednik kluba, a kaže kako se takva posvećenost i strast temelje na velikoj ljubavi prema popularnom sarajevskom klubu.

“Mislim da je to neka sudbina, zaista sam puno vezan za Želju, prvo kao navijač, član upravnog odbora, jedno vrijeme predsjednik, sponzor. Volim taj klub, stekao sam puno prijateljstava preko kluba, tako da mislim da je to jedna vrijednost koju prepoznaju i drugi. Ne štedim ni sebe ni sredstva, to je ipak jedna moja ljubav”, kaže naš sugovornik.

U nastavku smo govorili i o stanju na domaćem nogometu, uključujući i reprezentaciju BiH, tako da podcast preporučujemo ne samo onima koje zanima poduzetništvo i biznis, nego i onima koji prate domaći nogomet. 

Video: Tvrtka Eurosjaj – od trgovine do proizvodnog diva sa 550 uposlenika (Podcast Imam Ideju – Bljesak) – Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/tvrtke/badzak-moj-radni-dan-traje-24-sata-ali-uzivam-u-svom-poslu-i-volim-raditi/459094?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0TLuvyPVw9ksE_A5q6bTCRQM_lB3SXPISQNfO5ndkdPtYDPVDouDgCnWY_aem_fp6ETn_H8249b1OXv83bfg

Slični članci

Back to top button